Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften är en del av lösningen på klimathotet

/

Annons

Frågan om kärnkraftens vara eller icke vara har länge legat som en blöt filt över den svenska energidebatten. De politiska blocken, såväl som flera partier, är kluvna likt atomer. Vissa är anhängare till kärnkraften medan andra vill forcera fram en stängning. Kärnkraftsfrågan har till exempel varit besvärlig för det borgerliga samarbetet eftersom Centerpartiet har haft kärnkraftsmotståndet i sitt DNA medan till exempel Liberalerna (före detta Folkpartiet) gärna skulle se att flera nya kärnkraftverk togs i bruk.

Den före detta Centerledaren Maud Olofsson fick mycket kritik för den energiuppgörelse som Alliansen ingick, eftersom den öppnade för möjligheten att bygga nya kärnkraftverk. Olofsson hävdade då att överenskommelsen inte skulle innebära att fler kärnkraftverk byggdes. Med facit på hand är det klart att Olofsson har fått rätt. Ingen ny kärnkraft har börjat byggas. Snarare är de skatter och regelverk som omgärdar kärnkraften utformade på ett sådant sätt att de bolag som äger och driver de svenska reaktorerna inte ser någon lönsamhet i att driva kärnkraften vidare.

Bland yngre centerpartister kan man nu skönja en mindre dogmatisk inställning till kärnkraften. Det är välkommet. Partier mår bra av lite intern opposition. På tisdagen tog till exempel företrädare för Centerns studentförbund – förbundsordföranden Alfred Askeljung och förbundsledamoten Emma C Wiesner – på debattplats i Svenska Dagbladet ställning för en fortsatt användning av kärnkraft i Sverige. De skriver bland annat: "Inget energi­slag ska straffbeskattas av ideologiska skäl. Effektskatten som i dag finns på kärnkraft har ingen miljö­styrande effekt. Den gynnar inte heller säkerhet, eller en effektiv elproduktion utan är rent fiskal, ett sätt att få in skattepengar till statskassan."

Centerstudenterna uppmanar också moderpartiet att påbörja samma resa. Problemet är som sagt att kärnkraften är en symbolfråga för många centerpartister. Det är den fråga som fick flera generationer av centerpartister att välja just det partiet. Det är alltså inte vilken fråga som helst som studentförbundet nu vill att Centerpartiet ska byta fot i.

I sak har Askeljung och Wiesner emellertid rätt. På 1970-talet sågs atomkraften som ett av de största miljöproblemen. Nu finns det en klar majoritet både bland så väl politiker som vetenskapsmän om att det är klimathotet och utsläppen av växthusgaser som är det mest akuta miljöproblemet i vår tid. Det handlar enligt FN:s klimatpanel, IPCC, om att försöka begränsa den globala uppvärmningen till som mest två grader. Energianvändningen ökar fortfarande globalt och lär så fortsätta att göra under många år framöver. Att trots detta lyckas minska användandet av fossila bränslen är en stor utmaning. Kärnkraften är i det perspektivet en del av lösningen snarare än en del av problemet.

Mer läsning

Annons