Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas löner fortfarande låga

/
  • Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbunds ordförande, och Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, meddelade i onsdags kväll att de kommit överens med arbetsgivarna om lärarnas löner.

Annons

Det är lätt att förstå att det finns ett missnöje bland landets lärare med det löneavtal som skrevs på i onsdags kväll. 4,2 procents lönepåslag för 2013 är mer än andra fackförbund lyckats förhandla fram, men det bör ses i ljuset av att lärarkollektivet generellt har låga löner. I kronor sägs det motsvara ungefär 1100 kronor mer i månaden. Det kan nog de flesta lärare acceptera även om de såklart önskat mer. Missnöjet lär snarare rikta in sig på avtalsperiodens senare del. För 2014 ska lärarna få löneökningar som motsvarar industriavtalet, medan några siffror eller löften inte är satta för 2015 och 2016.

Att det inom lärarkåren finns en kampvilja är tydligt. Man var beredda att gå ut i strejk för ett bra påslag denna gång. Samtidigt fanns det en stark önskan från motparten – Sveriges kommuner och landsting – att inte låta lönerna dra iväg alltför mycket, något som skulle riskera att bli dyrt för kommunerna.

Det brukar med rätta påpekas att det är hart när omöjligt för duktiga lärare att göra karriär, förutsatt att de inte vill bli rektorer och ägna mer tid åt administration än åt pedagogiskt arbete. Det är ett problem som regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) försöker bemöta i höstbudgeten.

800 miljoner kronor finns, när reformen trött i kraft fullt 2016, för att förbättra lönerna för kvalificerade lärare. Regeringen vill införa två nya sorters lärartjänster: Förstelärare och lektorer.

Försteläraren ska vara huvudlärare i ett ämne på skolan samt handleda nya lärare och lärarstudenter.

Lektorerna ska vara lärare som har minst en licentiatexamen, det vill säga att de har forskat.

Lönepåslag om 5 000 respektive 10 000 kronor förslås för förstelärare och lektorer.

Detta är en välkommen reform även om det finns skäl att undra om de avsatta pengarna räcker. Det ger ett incitament för lärare att vidareutbilda sig och ta på sig mer ansvar. Men det råder inte bot på grundfrågan att många lärare har låg lön i förhållande till sin relativt långa utbildning. Alla lärare kan och vill rimligen inte bli förstelärare eller lektorer. Och även dessa lärare måste få en rimlig lön som står i paritet med det viktiga arbete de utför.

Annons
Annons
Annons