Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfvens dolda problem

/

Annons

44 procent av väljarna har förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldts (M) förmåga att leda regeringens arbete. Bara 26 procent har samma förtroende för Stefan Löfven (S). Det visar fredagens mätning från DN/Ipsos.

I april 2005 visade Sydsvenskan/Temos mätning att 48 procent av de tillfrågade hade stort eller mycket stort förtroende för dåvarande statsminister Göran Persson (S). Oppositionsledaren, Fredrik Reinfeldt, fick 36 procent. Jämfört med Reinfeldt ligger Löfven efter.

Och Stefan Löfven har ett annat bekymmer. Siffrorna ser visserligen bättre ut än för Mona Sahlin eller Håkan Juholt, men de stiger inte. En sammanställning som Temo gjorde i slutet av 2005 visade att Reinfeldt låg klart efter Göran Persson i mitten av mandatperioden, men sedan jobbade sig ikapp och förbi. Någon sådan utveckling ser vi inte idag. Löfvens och Reinfeldts siffror ligger nästan helt still jämfört med mars 2012.

Statsvetare menar att partiledarna spelar mindre roll i svensk politik jämfört med andra länder. Vi röstar på parti, inte person. Men självfallet formar bilderna av parti och person varandra. Stefan Löfven är inte partiledare i ett vakuum, utan för Socialdemokraterna. Och vad Socialdemokraterna säger och gör påverkar hans förmåga att framstå som en trovärdig regeringschef.

Förra mandatperioden hade Socialdemokraterna ett starkt opinionsstöd, men få hade förtroende för Mona Sahlin. Bakom opinionsstödet doldes ett tvivel på om Socialdemokraterna faktiskt var rätt val. Till slut kom opinionen ikapp Mona Sahlin.

Därför bör valstrategerna på Sveavägen 68 känna viss oro. Väljarnas misstroende mot Stefan Löfven kan ytterst handla om en misstänksamhet mot Socialdemokraternas politik.

Mer läsning

Annons