Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen var väntad men saknaden blir stor

/
  • Dagbladet går i graven efter 115 år. Men möjligheten att läsa socialdemokratiskt inspirerade krönikor kommer att finnas kvar i ST. Då är det sju dagar i veckan som gäller.

Annons

Vi får tänka oss tillbaka till en helt annan värld om vi vill föreställa oss hur det såg ut när Dagbladet en gång skapades. Året var 1900. Arbetarrörelsen i Sundsvall hade just – 1899 - genomlidit, det är nog rätt ord, den stora föreningsrättsstriden, eller Sundsvallsstriden, som inte ska förväxlas med den berömda Sundsvallsstrejken 1879 då oorganiserade arbetare tog strid för sin sak. 1899 handlade det om rätten att organisera sig fackligt också i socialistiskt orienterade fackföreningar. Strejkande vräktes från Guldkustens sågverk och missnöjet med de dåvarande tidningarnas behandling av konflikten ledde till att en socialdemokratisk tidning skapades för norra Sveriges arbetare. Det blev Nya Samhället – från 1955 Dagbladet. Bara några år senare skapades flera andra norrländska sossetidningar, så spridningsområdet blev 1907-08, ungefär när sexdagarstidningen såg dagens ljus, i stället Medelpad. Det tar alltså slut sista februari.

Det berättas i historiken att de första numren trycktes på en liberal fackföreningsmans tryckeri. Något år senare inhandlades en handdriven press från 1853. Stuveriarbetare kallades in som frivilliga vid tryckningen. Klasskillnaderna var enorma och tidningsvalet blev för mycket lång tid ett politiskt ställningstagande av rang. Långt in på 1980-talet var det väldigt svårt för borgerliga tidningar att vinna över läsare från S-märkta tidningar.

Det återstår att se ur det blir nu. Klart är ändå att många i Sundsvall redan är vana vid att oblygt byta tidningstitel. Gränserna är inte alls lika skarpa som tidigare. Till det ska konstateras att även jag uppenbarligen är en detalj i försöket att få våra läsare, Dagbladets läsare, att i stället välja det alternativ som återstår första mars, nämligen Sundsvalls Tidning. Detta genom att ST kommer att erbjuda en sossemärkt krönika i tidningen varje dag, alltså sju dagar i veckan. Så Du som har ledarsidan som en viktig anledning att välja Dagbladet, kommer att få dig en hel del till livs även i fortsättningen, även om det inte handlar om dubbla ledarsidor utan om en liberal tidning med dagliga S-märkta krönikor.

För min högst personliga del är det förstås heller ingen nackdel att jag därmed kommer att nå fler läsare. Det blir spännande för mig. Så även om vi är många som kommer att sakna Dagbladet, så får vi glädjas åt att livet – och kampen för en bättre värld – går vidare.

Ser vi tillbaka till det Sverige som fanns när Dagbladet skapades, så tror jag att inte minst de arbetare som då tog strid för rätten till ett anständigt liv, skulle häpna över den förändring till det bättre som skett sen dess. Här har arbetarrörelsen dragit det tyngsta lasset. Men vi som lever nu bör samtidigt förstå att inga förbättringar är för evigt om vi inte försvarar dem. Det är precis som i kampen för demokratin. Den effektiva marknadsekonomin skapar både välstånd och nya klyftor, de har ökat väldigt mycket de senaste 35 åren. Därför behöver vi en politik både för tillväxt och för minskade klyftor. I den mån S-märkta krönikor kan bidra till det så vill jag göra vad jag kan.

Annons
Annons
Annons