Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till kompromisser

Annons

– Vi står upp för vår politik. Jag hade varit orolig inför valet 2014 om vi inte hade gjort det.

Peder Björk, oppositionsråd (S), är tydligen ingen kompromissernas man. Om alla politiker skulle resonera som Björk gör ovan så skulle vi ha väldigt rakryggade och ideologiskt obefläckade politiker. Men ingenting skulle bli gjort.

Det fungerade möjligen i en tid när ett parti hade mer än 50 procent av rösterna i ett fullmäktige eller i riksdagen. Men verkligheten är i dag en annan. Åtta partier sitter i fullmäktige. Inget är ens i närheten av en egen majoritet.

De fem punkter som S får någon vecka sedan lyfte fram för att kunna acceptera en ny budget var i princip som att säga till koalitionen: Om ni ger med er på alla punkter som betyder något för er, så ger vi upp allt som okontroversiellt för oss.

Så kompromissar man inte.

Koalitionens kompromissförslag om 25 punkter såg mer seriöst ut. Förvisso inget stopp för de pågående privatiseringsprocesserna, men i alla fall rätt till heltid och meddelarskydd för de anställda. Två skarpa krav som S och V tidigare ställt. Ett ärligt försök av koalitionen att mötas halvvägs således.

Frågan om synen på friskolor lyfte Björk och Claes Stockhaus (V) fram som en annan springande punkt för att avbryta förhandlingarna. Värt att åter påpeka då att det inte är kommunen som fattar beslut om inrättande av nya friskolor. Det gör skolinspektionen. Kommunen har dock rätt att yttra sig.

Det som återstår är såldes nyval, försök att bilda en ny majoritet i fullmäktige eller att koalitionen styr vidare med en socialdemokratisk budget. Vilket alternativ det än blir så står det klart vilka som är förlorarna: Sundsvallsborna.

Annons
Annons
Annons