Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Rasism eller hyfs?

Ledare

Uppståndelsen kring SVT:s program Halal-tv har varit stor efter premiären i veckan. Framförallt har ett smyginspelat gräl mellan debattören Carl Hamilton och de tre muslimska programledarna väckt starka reaktioner och många har återigen ställt frågan: vad är kulturrasism?
Grälet handlade om en handskakning som den svenske vite mannen Hamilton tog för given medan de muslimska kvinnliga programledarna av kulturella skäl förvägrade honom. Nu undrar Hamilton själv i en krönika i Aftonbladet vem som ska anpassa sig till vem? Den handhälsande majoriteten i Sverige eller den troende minoriteten av muslimska kvinnor?
Kanske bör inte den tämligen provocerande frågan ställas på det viset. Lek istället med tanken på att ett gäng män som bjuder in en kvinna till studion men vägrar ta henne i hand på grund av hennes kön? Eller att det hade gällt någons hudfärg? Då är det förhoppningsvis få som skulle ställa sig på männens sida.
Hamiltons upprörda uttalanden om att ta seden dit man kommer för knappast diskussionen många steg framåt men kvinnornas oförståelse för att deras agerande kan upplevas kränkande i denna kultur är inte heller särskilt progressiv.
Dessutom bör vi minnas att flertalet muslimska kvinnor i landet faktiskt tycks skaka hand och följa våra traditionella respektmanér. Vem som gynnas av en annan och mer trångsynt bild av muslimer kan man fråga sig?

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons