Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna är "bara" ett riksdagsparti

/

Annons

Ska man tro de nättidningar och sajter som står Sverigedemokraterna nära har partiets företrädare blivit portade, utestängda, utslängda, avvisade och brutalt bortförda från Sveriges Television (SVT).

Nu finns det kanske några där ute som lite försynt påpekar att SD-ledaren Jimmie Åkesson faktiskt befann sig i SVT:s Agenda-studio så sent som i söndags, och att SVT i helgen sände flera timmar från Sverigedemokraternas landsdagar, men det är inte det som det handlar om den här gången.

Nej, nu är det EU som engagerar, eller rättare sagt valet till Europaparlamentsvalet.

När SVT arrangerar sin slutdebatt inför valet den 25 maj kommer nämligen Sverigedemokraterna inte att finnas med.

Precis som då det handlade om den sista partiledardebatten inför riksdagsvalet 2010 så skriker Sverigedemokraterna högt och anklagar licensfinansierade SVT för fult spel.

Men SVT följer bara sin egen policy om att partier som inte sitter i Europaparlamentet heller inte ska delta i slutdebatten. Enligt programchefen Eva Landahl blir förutsättningarna ojämna om ett parti inte behöver stå till svars för den förda politiken under mandatperioden utan enbart kan vara framåtblickande. Samma policy gällde inför den avslutande partiledardebatten 2010 – endast partier som satt i riksdagen fick delta – och därför fick SD inte vara med.

Det här lär inte vara sista gången som frågan om vilka som ska bjudas in till debatter kommer upp på dagordningen. Inför varje debatt, särskilt under supervalåret 2014, måste arrangören göra ett urval. Ibland begränsas antalet deltagare och då måste det vara tydligt fastslaget varför ett parti får vara med, men inte ett annat. Kanske bjuds bara riksdagspartierna in, kanske prioriteras lokala företrädare, kanske blir det bara företrädare för partier som finns representerade i kommunfullmäktige.

Och kanske blir det i en debatt som handlar om Europaparlamentsvalet endast partier som sitter i Europaparlamentet som bjuds in…

Visst går det att förstå att Sverigedemokraterna är upprörda. Mycket pekar tyvärr på att partiet får ett mandat – vilket gör att man kan åka till Bryssel och Strasbourg och göra gemensam sak med andra främlingsfientliga grupperingar i parlamentet – och med tanke på den ställning partiet har i riksdagen i dag anser man så klart att man borde få inbjudningar till alla SVT:s debatter.

SVT:s policy är dock fullt rimlig, lätt att förstå och går inte att använda som något slags "bevis" för att SVT diskriminerar Sverigedemokraterna.

Det är nämligen inte ett dugg synd om SD, ett parti som behandlas som alla andra riksdagspartier när det gäller debatter, utfrågningar och kommentarer.

Detta trots att man inte är som andra riksdagspartier, utan fortsätter att driva en politik som splittrar samhället och gör skillnad på människor.

Och det är precis det man planerar att göra i Bryssel och Strasbourg också. Det behövs det ingen debatt i SVT för att få klarlagt.

I partiledardebatter i SVT är Jimmie Åkesson (SD) välkommen.

Annons
Annons
Annons