Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävla i att skriva rätt

Annons

Den statliga journalistikkommissionen, belägen i riksdagshuset, utlyser en tävling bland landets alla journalister. Vinnaren får 50 000 kronor, och artikeln ska främja värdet av och fördelarna med mångfald och bekämpa diskriminering, men samtidigt ska journalisten kunna tänka oberoende.

Låter det lätt absurt? Du har rätt – det finns ingen statlig journalistikkommission. Regeringen har inte utsett någon kommitté för att betygsätta oberoende mediers och skribenters förmåga att genom sin text bekämpa sådant som regeringen ogillar.

EU, däremot, gör faktiskt just detta. EU:s journalistpris, med en prissumma på upp till 5000 euro, delas ut under rubriken "Tillsammans mot diskriminering".

Det är onekligen hedervärt att motverka diskriminering – därför finns på såväl svensk som europeisk nivå lagar och regler om hur man får lov att behandla folk. Efterlevs inte reglerna kan man dömas i domstol. Det är jättebra.

Men staten får aldrig ens misstänkas styra journalistiken. Att utlysa en tävling, med stora prissummor, där man efterlyser artiklar mot diskriminering men med ett europeiskt perspektiv innebär just en sådan styrning. Journalister med det rätta perspektivet, som främjar rätt värden, får pris, för våra skattepengar.

Mer läsning

Annons