Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utmärkt situation"

Annons
Den nya granskningen av de så kallade Tsunamibanden - banden med säkerhetskopior av bland annat e-posttrafiken till och från Regeringskansliet annandagen 2004 - bekräftar och förstärker de fundamentala brister som tidigare utredningar blottlagt om krisberedskapen i den centrala förvaltningen.
Det har skrivits kilometervis om statssekreteraren Lars Danielsson. Hans självbild av en synnerligen aktiv statssekreterare krackelerar till del i utredningen.
Men det viktiga är inte Lars Danielsson utan de grundläggande brister vad gäller rutiner och dessvärre inställningen hos ledande tjänstemän. Ytterst handlar det om deras syn på undersåtarna, de styrdas direkta och indirekta insyn och därmed möjlighet att granska den offentliga makten.

En "utmärkt situation". Så skrev chefsjuristen Bengt Nordqvist i ett e-brev den 3 januari 2006. Det utmärkta bestod i att eftersom de bandupptagningar som fanns på e-posttrafiken skulle vara komplicerade att återskapa så fanns därmed ett skäl att inte lämna ut dessa.
Han skriver det samtidigt som riksdagens konstitutionsutskott bedriver sin granskning av hanteringen av tsunamikatastrofen. Utskottet frågar i mars om det finns några loggar eller e-brev bevarade men får beskedet att de är gallrade, vilket enligt lagen betyder att de ska vara oåterkalleligen förstörda och inte kan återskapas.
Utöver Nordqvist agerade också Regeringskansliets dåvarande förvaltningschef Gunnar Holmgren emot de rutiner som borde sitta i ryggmärgen. Han dokumenterade inte sitt beslut att spara banden och därmed förde han inte vidare informationen om deras existens till sin efterträdare.

Det är deras samfällda agerande som innebar att KU inte kunde fullgöra sin gransknings uppgift fullt ut. Det är allvarligt menar kommissionen och riktar kritik mot de bägge även om de samtidigt framhåller det framsynta i Holmgrens beslut att spara banden.
Nordqvist har beklagat det han skrev i e-brevet om "utmärkt situation". Gott så. Men frågan inställer sig efter att ha läst kommissionens rapport om inte deras krav "på något så grundläggande som ordning och reda" för att garantera insyn och granskning är en bristvara i myndighetssverige.
Kommissionen konstaterar nämligen att den under sitt arbete fått "indikationer på att överordnade i Regeringskansliet" velat vara restriktiva med överlämnande av information och att det förekommit kritiska reaktioner mot tjänstemän som sökt besvara ställda frågor.

Fram träder bilden av en förvaltningskultur där offentlighetsprincipen ses som en belastning som det går "utmärkt" att runda.
Det är hög tid att demokratiminister Nyamko Sabuni, alternativt justitieminister Beatrice Ask, inleder en kampanj för att få myndigheterna att besjälas av öppenhet och förstår vem de är satta att tjäna.
Börja uppifrån.

Mer läsning

Annons