Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred konsekvenserna

Annons
Musikklubben Pipeline ger upp och ungdomsverksamheten Polarna kanske inte kan fortsätta sina kvällsvandringar. Den gemensamma nämnaren är att de två föreningarna drabbas av indragna kommunala bidrag. Vad betyder det att en musikklubb försvinner eller att en förening bestående av eldsjälar slutar med kvällsvandringar och uppsökande verksamhet?
Svaret är att ingen vet, allt av det enkla skälet att en sådan analys inte gjorts och sällan eller aldrig görs innan de politiska besluten fattas. Detta tangerar en fråga som vi tog upp på ledarplats i söndags, att besparingar i kommunal sektor på sikt kan stå sig dyrt. Nu påstår vi inte att den sociala utslagningen i Sundsvall ökar om Pipeline läggs ned, men när en musikklubb där ungdomar kan vistas under nyktra former läggs ner ökar risken för att dessa ränner på stan i stället. Och att missbruk av alkohol och narkotika kan stiga om Polarna inte längre nattvandrar är ingen högoddsare. För någonstans leder olika händelser alltid till förändring, på gott eller ont. Så vad som efterlyses är ett slags konsekvensanalys av politiska beslut. Gärna ur ekonomiperspektiv – särskilt som vi antar att förklaringen till de ovan indragna bidragen är ett direkt resultat av andra ekonomiska prioriteringar.
I söndagens huvudledare påvisade vi förhållandet att satsningar på att förhindra utslagning av unga var lönande ur ett ekonomiskt perspektiv. Men det kunde lika gärna ha gällt hemtjänsten. En utvärdering för några år sedan visar på ett sådant exempel. Då gällde det hemtjänsten i Östersunds kommun som satsade på att utveckla det man kallar hemrehabilitering. Det visade sig att förebyggande insatser av arbetsterapeuter och sjukgymnaster bidrog till att förskjuta behovet av hemtjänst längre fram i tiden.
Vår tro är att sådana räkneexempel kan tillämpas på snart sagt vilken social verksamhet som helst.
Det handlar åter igen om att tänka nytt. Detta alldeles bortsett från att det är vår bestämda uppfattning att en förening som Polarna gör nytta. Skulle medlemmarna med sina insatser bara en enstaka gång lyckas förhindra att en ung människa dras ned i ett träsk av droger och kriminalitet, ja då gör samhället mångmiljonvinster. Och då har man inte ens betänkt vinsten ur ett rent humant perspektiv. Därför är det skräp att kommunen inte längre anser sig ha råd att leverera det blygsamma stödet av 100 000 kronor per år. Pengar som dessutom går till lönebidrag och därför kommer att delvis komma tillbaka till den kommunala kassan.

Mer läsning

Annons