Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar ansvar för tiggarna i Sundsvall?

Annons

Den senaste veckan har det kommit flera tiggare till Sundsvall. Allt tyder på att de är romer från Rumänien som sökt sig hit för att få ihop pengar till brödfödan. Tiggare är ett ovanligt inslag i Sundsvall, och det är inte konstigt att bli illa berörd, särskilt om man inte är van vid förekomsten.

En vanlig reaktion är att skjuta ifrån sig ansvaret, på någon annan. Gärna det som ibland lite diffust kallas för samhället. Saken är den att kommunen inte har någon plan för att hantera dessa tiggare. Kommunalrådet Jörgen Berglund (M) kände inte till dessa nya tiggare och kunde inte minnas att tiggandet varit uppe till politisk diskussion när ledarredaktionen kontaktade honom.

En som diskuterat tiggarna i staden är däremot João Pinheiro (S) som i helgen engagerat sig i frågan på Facebook, där han kommer med en rad intressanta uttalanden. Bland annat antyder han att tiggeriet är organiserat, och som exempel nämner han en "fullt frisk kvinna på knä", och frågan är vad han vill ha sagt med att peka ut henne? Det kanske inte ska övertolkas, men väldigt lite tyder på att tiggarna tillhör ligor. Även Jörgen Berglund nämnde att Moderaterna har som förslag att det organiserade tiggeriet ska förbjudas.

Frågan är hur definitionen för organiserat tiggeri ser ut? Är det orimligt att personer på botten av samhällsstegen som tvingas tigga av mer privilegierade medmänniskor, och som lämnar sitt hemland för att resa till kalla Sverige, på olika sätt samarbetar och försöker hjälpa varandra?

João Pinheiro fortsätter att säga att han är socialdemokrat, inte borgerlig, eftersom han inte vill ge till tiggare utan istället verka för att ingen ska behöva tigga (fri tolkning). Det är ett ständigt återkommande argument från vänstern, detta att det inte är upp till enskilda medborgare att hjälpa människor i nöd, utan att det ska vara statens ansvar att se till medborgarnas behov. Christiane Rüdiger (V) skrev i en insändare den 7 januari att: "Jag för min del skäms över att leva i ett samhälle där den välbeställda medelklassen – återigen – tar sig rätten att skänka av sitt överflöd till mindre bemedlade istället för att kräva en systemförändring där ingen människa behöver förnedra sig med att tigga från andra."

Saken är den att det inte är en fråga om antingen eller. João Pinheiro ser bussar som skjutsar romerna till Rumänien som en lösning, och visst är det viktigt att utöva påtryckningar mot Rumänien att de ska ta itu med problemet, men det hindrar inte att man samtidigt kan ställa upp för människor i akut nöd. I sin blogg pläderar Pinheiro för att "Rumänien får ta hand om sina medborgare" och säger sig hålla med professor Bo Rothstein som argumenterar för att tiggeri bör förbjudas. Och som om det inte räckte menar Pinheiro dessutom att Sverigedemokraternas framgångar delvis kan skyllas på tiggarna. Pinheiro har alltså rakt av köpt SD:s retorik och kan inte längre skilja på äpplen och päron. Att SD använder den tragiska situationen för romer i Europa som ett argument för stängda gränser är inte detsamma som att det är de utsatta människorna som är problemet.

Problemet är komplext och naturligtvis alldeles för omfattande för att kommunpolitiker i Sundsvall ska kunna lösa det. Vad politiker i Sundsvall kan göra är dock att göra livet lite lättare för de tiggare som väljer att söka sig hit. Att propagera mot att invånarna i Sundsvall ska hjälpa dessa utsatta personer är inte konstruktivt. Om ingen gav till tiggare skulle vi naturligtvis inga ha, liksom om tiggeri förbjöds. Men det är långt ifrån en lösning på grundproblemet – som är att det finns personer som inte ser något annat alternativ till försörjning än att resa från stad till stad och förlita sig på att några medmänniskor ska ge dem några kronor till mat och husrum.

Det finns ingen motsättning mellan att å ena sidan utöva påtryckningar gentemot EU och Rumänien, och att samtidigt erbjuda akut hjälp åt en medmänniska i nöd.

Annons
Annons
Annons