Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven ändrar sig och håller kursen

/
  • Sverige har tagit ett större ansvar för flyktingströmmen i Europa, än alla andra länder. Men Sverige kan inte klara det hela själv. Därför ändrar sig Löfven samtidigt som han håller kursen.

Annons

Hur tänker de som var med på Medborgarplatsen i Stockholm 6 september förra året? Det var då statsminister Stefan Löfven (S) talade inför tusentals människor under parollen Refugees Welcome. De flesta tolkade det som välkommen du som är på flykt vare sig du kommer ensam eller många. Det blev också ett efterlängtat sätt att säga nej till de alltmer högljudda kraven på stopp för all invandring. Många var där och då stolta över Sveriges statsminister. Inte minst förstås allla de sossar som deltog.

Det är kanske lättast att reda ut hur de som inte var med tänker. En del säger, vad var det vi sa. SD gör det. Det är sant att klockan står rätt två gånger per dygn även om den står still. De har alltid sagt nej till allt och alla. Men SD har inte rätt resten av tiden. I den anständigare delen av högern som ogillade förre Moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal om öppna hjärtan talar man nu i stället om slutet för den humanitära stormakten, ett ironiskt begrepp som talar om att viljan att hjälpa inte står i samklang med verkligheten. Även de har fel. Självklart är det rätt att hjälpa. Vi har råd, och vi hjälper! Sverige tog under 2015 emot 163000 flyktingar.

Deutsche Welle skriver hur Sverige 2015 basunerade sin princip om öppna gränser för flyktingar och frågar om detta är ännu en spik i kistan för EU-samarbetet. Sverige anslöt sig snabbt till den princip Tysklands Angela Merkel lade fast när flyktingarna fanns både på Medelhavet och på Europas landsvägar. Sant är också att EU:s misslyckande att ta gemensamma tag hotar både öppna gränser och hela EU-samarbetet. Men även om vi ska hjälpa kan vi inte själva hjälpa alla som en del tycks tro.

För den som hörde statsministern tala på Medborgarplatsen är det lätt att tolka regeringens ändrade flyktingpolitik som en kovändning. Det är en kovändning. Men det är en kovändning med verklighetsbakgrund. Sossarna och Miljöpartiet har inte ändrat grundhållning. Den som är på flykt har rätt till asyl.

Talet om systemkollaps upprör. Hur många av er har egentligen berörts av dem som hittills kommit? Här finns plats för fler. Visst, men svårigheterna är stora både av praktiska och opinionsmässiga skäl. Fri invandring är ett recept för högerextremisterna att ta över.

Amnesty kallar nu Sverige, som per person tagit emot fler flyktingar än något annat land för sämst i klassen. Ser man framåt efter regelverket är det nästan så. Fast än tar vi inte som danskarna smycken av den som är på flykt. Gud förbjude att Sverige skulle följa efter danskarna där. Men sant är att risken finns om exempelvis nyfascisterna skulle få ta över i vårt land. Länder tvingas lätt följa efter.

Sverige tog till gränskontroller för att få Danmark att ta ansvar. Danmark följer nu efter Sverige med gränskontroller. Det ger ett visst hopp om att kontrollerna mellan Danmark och Sverige inte ska behöva bli så långvariga. De behövs hur som helst när de flesta EU-länder inte tar sitt ansvar. Det viktigaste politikerna kan göra i detta läge, är att hålla samman i bredast möjliga enighet för att garantera både asylrätten och ett anständigt mottagande. Även dagens nivå är problematisk med ett mottagningssystem under enorm press.

Nu krävs att vi håller ihop mot SD:s nyfascister vare sig vi tror att vi klarar många fler eller om vi tror att gränsen närmar sig eller har överskridits. Vi behöver heller inte vara oense om att Sverige så här långt tagit ett större ansvar än alla andra länder. Det kan vi alla fortfarande vara stolta över.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons