Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: lögner och halvsanningar

/

Annons

På debattplats i dag (ST sidan 23) hävdar Jimmie Åkesson att han misstolkats och/eller missförståtts. Nu heter det att hans debattartikel i Aftonbladet för en tid sedan, inte alls handlade om att stänga ut människor av etniska skäl. Att alla fördömanden som drabbat Sverigedemokraterna är baserade på felaktiga tolkningar.

Hur kunde det ske?

Förmodligen är det så enkelt som att Åkesson leder ett parti sprunget ur den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och att frågan om invandring och "mångkultur" dominerar Sverigedemokraternas agenda. "Missförstånden" beror sannolikt på att Åkesson pekat ut Islam och Sveriges muslimer som "vårt största utländska hot sedan andra världskriget." I dag slirar Åkesson och hans debattinlägg är mer anständigt hållet. Men SD:s ledare kan inte helt hålla sig till sanningen när han påstår att det i Malmö finns "en Shariadomstol som avgör i familjemål". Jaha, ungefär som en tingsrätt eller länsrätt då?

Påståendet att det finns religiösa domstolar i Sverige som fattar beslut som har rättslig verkan i landet är osant. Vare sig Maranata, Livets ord, Mosaiska församlingen, Sveriges Pingstförsamlingar, Svenska Kyrkan, eller andra religionsföreträdare, stiftar lagar i Sverige. Det gör den svenska riksdagen. Jimmie Åkesson hävdar att muslimer framfört krav på särlagstiftning (vilket nog kan vara sant), men att detta skulle vara något: "man också fått igenom i Malmö" – är värre än en halvsanning, det är en ren lögn.

Jag antar att det Åkesson kallar "en Shariadomstol" är det "Högsta Rådet för Muslimer i Skandinavien". Om den organisationen kan man tycka både bra och illa, men att försöka få det till att rådet är som en svensk domstol som helst, är djupt ohederligt. Jag tycker att Sverigedemokraterna skall fortsätta diskutera fläskköttets vara eller inte vara i de svenska skolorna. Jag har inga problem med att man gör invändningar mot bruket av slöja. Debattera gärna halalslakt och kräv att vi skall sjunga nationalsången oftare. Hylla Karl XII och ifrågasätt för all del trenden att Sverige blir ett allt mer sekulärt samhälle, kämpa för bruket med skolavslutningar i kyrkan.

Personligen lider jag av höjdrädsla, men jag skäms inte för min fobi. Så säg öppet att ni är rädda för främlingar i allmänhet och närmast skräckslagna för dem med en annan religion och annan kulturell bakgrund – men ljug inte så förbannat!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons