Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas arbetslöshet förtjänar att tas på allvar

/

Annons

I förhållande till Spaniens ungdomsarbetslöshet på 51,4 procent kan det faktum att Sveriges knappt når halva denna siffra te sig blygsam. Det finns dock en tydlig skillnad mellan Spanien och Sverige – och det är att Sveriges totala arbetslöshet inte är i närheten av Spaniens. När det kommer till ungdomsarbetslösheten sett i relation till den totala siffran utan jobb är Sverige faktiskt sämst i Europa.

Allt för ofta viftas våra höga ungdomsarbetslöshetssiffror undan med att det är dåliga tider i ekonomin. Underförstått: Om ekonomin bara repar sig så kommer vi inte att ha ett problem längre. Men låt oss vara ärliga: Det såg knappast bättre ut 2006. Den höga arbetslösheten bland unga var en av den då nybildade Alliansens högst prioriterade frågor, och visst försökte man göra något åt den. Bland de första – och faktiskt effektiva – åtgärderna var att halvera arbetsgivaravgiften för unga. Efter det såg vi faktiskt sjunkande arbetslöshetstal, men när krisen slog till kunde vi observera att fem gånger fler unga än människor från någon annan åldersgrupp sades upp.

Hillevi Engström har inte under sin tid som arbetsmarknadsminister lyckats göra något åt det, och verkar inte ha ambitionen att göra det heller. Istället verkar man nöja sig med att skylla på skolan. Det är förvisso en bidragande faktor till problemet, men definitivt inte den enda.

Om de sänkta arbetsgivaravgifterna visade något, så är det att ungas konkurrenskraft stärks om de blir billigare att anställda. En viktig åtgärd för att minska utanförskapet bland unga är därför att flytta makt från facken till dem själva i frågor som rör exempelvis lön. Och om andelen sparkade unga i krisen visade något, så är det att lagen om anställningsskydd (Las) inte alls skyddar de unga utan måste förändras.

Här krävs att vi har en arbetsmarknadsminister som vågar ta tag i frågorna. Regeringen har så här långt inte alls gjort tillräckligt för att förändra den stelbenta arbetsmarknaden, utan verkar prioritera att hålla sig väl med facket – detta trots att både Centerpartiet och nu också Folkpartiet kräver att Las ska reformeras.

Man måste också från regeringens håll sluta prata om ungdomsarbetslösheten som ett konjunkturbundet problem och erkänna att det är ett strukturellt dito. Det är inte acceptabelt att vi i Sverige försämrar ungas konkurrenskraft på arbetsmarknaden så till den milda grad att vi har störst ungdomsarbetslöshet i förhållande till den totala, i Europa – speciellt inte sett till att arbetslöshet ger konsekvenser resten av livet i form av lägre lön.

Ett strukturellt problem kräver också strukturella reformer, och det kräver det nu. Regeringen måste ta ansvar för frågan genom flytta mer makt till den som söker arbete och omedelbart slopa de skadliga turordningsreglerna i Las. Allt annat är ett svek mot dagens unga.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons