Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det som ska representeras?

/
  • Är det viktigast att politikerna representerar våra åsikter eller att de liknar oss?

Annons

I samband med att den nya sajten Ajour lanserades i mitten av oktober blossade en nätdebatt om journalism upp. En av grundarna av Ajour, Emanuel Karlsten, menade att alla är journalister – de flesta journalister höll inte med. Grundtesen var att journalister genom sin utbildning och erfarenhet klarar av att spegla verkligheten mer som den faktiskt är än den som saknar detta. Journalistiken är ett hantverk, helt enkelt.

Jag är benägen att hålla med. Det går att ställa andra krav på en journalist än en vanlig bloggare, och man ska också ställa dessa krav. Det är en viktig del av medias granskande funktion.

Tyvärr upplever jag att medierna ibland kapitulerar från den mer ingående granskningen av politiker. Nej, inte den som handlar om hur stora deras bostadslån är, eller den som jämför vilken utbildning en politiker har – jag pratar om den granskning som borde visa hur skickliga politikerna är på vad de faktiskt jobbar med. Och vad i hela friden de faktiskt vill.

I grund och botten kan det nog ha ett samband med idén om att det viktigaste i en demokrati är att alla grupper är representerade. Hur väl stämmer politikernas bakgrund överens med folkets? Hur många akademiker sitter i riksdagen? Hur många kassörskor? Hur många bor i en Stockholmsförort och hur många kommer från inlandet eller utlandet? Hur många hade föräldrar med en viss socioekonomisk status? Vilken färg har de flesta på bilen?

Idén verkar stamma ur någon sorts uppfattning om att människor som tillhör samma grupp också har samma åsikter. En stor och ack så farlig missuppfattning. Vi har allmänna val för att man ska kunna rösta på den person och det parti vars åsikter stämmer bäst överens med ens egna. De åsikterna är inte nödvändigtvis avhängiga omgivningen. Det finns moderater i Ånge, sossar i Djursholm, och, hör och häpna, Centerpartister på Stureplan.

Genom att ge bilden av att miljön och inte det egna tänkandet är avgörande för ens politiska uppfattning fördummar man dock debatten. Man får lätt uppfattningen att det är viktigare att så många riksdagsledamöter som möjligt nött samma skolbänk som en själv, än att deras åsikter överensstämmer med ens egna.

Självklart är det lättare att göra en sammanställning över vilka betyd som våra folkvalda hade på gymnasiet än att göra en genomarbetad analys av vad de tycker och driver, samt vad de faktiskt får uträttat i sitt ämbete. Men det är bara när det senare granskas som väljare kan få en uppfattning om hur deras röst utfallit, och om de ska lägga den likadant i nästa val.

Att överlåta den rapporteringen till politikerna själva är nämligen att kapitulera från det journalistiska uppdraget. Och då kan vi lika gärna lämna över helt till de som inte har kunskap om det hantverk journalistiken faktiskt är.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons