Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På flykt

Annons

Den moderna europeiska samhörigheten har många fördelar. Freden är den viktigaste. Men det svenska EU-medlemskapet fick tyvärr den sorgliga följden att kontakten med svenskarna på andra sidan Bottenhavet försvårades i och med att färjetrafiken till Vasa försvann. Detta eftersom den märkligt nog finansierades av skattebefriad sprit.

Söder om Vasa ligger Närpes, en nästan helt svensktalande kommun med en dialekt som mest är känd för att vara obegriplig.

Därifrån kommer berättelsen härintill. Berättaren Rolf Karlman bor i Västerås, men håller till i Nämpnäs på somrarna. Det hela handlar om ett par män som förstod att den tyska attacken på Sovjet var på gång. Och de ville inte vara med i ännu ett krig. De åkte i en liten båt över ett hav lika stort som det mellan Afrika och Malta där alltför många går under i dag.

I Sundsvall fick de inte stanna. Det stämmer väl med berättelser jag hört om högersympatier bland den tidens polisbefäl. Men det säger också en del om alla dem som – då som nu – behöver få komma till en fredlig del av världen. Några av dessa firades lite extra i går på Sveriges nationaldag.

Annons
Annons
Annons