Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 23 april

/

Annons
För hundra år sedan, den 23 april 1906, hölls i största hemlighet den fjärde ryska socialistkongressen i Stockholm. Allmänheten visste ingenting, men polisen kände till vad som var i görningen och höll en vakande öga på revolutionärerna som samlats i Folket hus.
Efter den misslyckade revolutionen i Ryssland 1905 hade många upprorsmän drivits i landsflykt och i Stockholm fanns mer än 200 ryssar som gått i exil.
Bland deltagarna på kongressen märktes Vladimir Lenin och Josef Stalin.
Kongressen hölls hemlig ända till i juni när Hjalmar Branting i en artikel tidningen Social-Demokraten avslöjade vad som skett. Det visade sig också att ungsocialisterna Hinke Bergegren och Axel Holmström fungerat som värdar för kongressen.
För tjugo år sedan, den 23 april 1986, bytte Tunnelgatan i Stockholm namn till Olof Palmes gata.
För femton år sedan, den 23 april 1991, träffade Sovjetunionens president Michail Gorbatjov en överenskommelse med ledarna för nio av landets 15 delrepubliker om att skapa en ny sovjetisk federation av \"suveräna stater\". Uppgörelsen innebar ett stort framsteg i Gorbatjovs kamp för ett nytt unionsavtal.
Samma dag som detta hände för femton år sedan misslyckades den 34-årige Björn Borg i sin come back i världstennisen. I sin första ATP-tävling förlorade han med 0-2 i set mot den rätt så okände spanjoren Jordi Arrese. (PM)

Mer läsning

Annons