Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 26 juni

Annons
För 10 år sedan, 1997, gallrade den brittiska prinsessan Diana i garderoben och lät 79 balklänningar auktioneras ut. Behållningen, 43 miljoner kronor, gick till vården av aids- och cancersjuka.

För 20 år sedan, 1987, fick Sidas chef Carl Tham, hård kritik från justitiekanslern, JK, som ansåg att Tham lagt munkavle på anställda. JK ansåg att ett sådant handlande hotade den svenska traditionsrika offentlighetsprincipen och yttrandefriheten.

För 20 år sedan, 1987, hade Galenskaparna/After Shaves första film, Leif, premiär. Filmen handlade om ett vapenföretag som tog mutor och var humorgruppens satiriska inlägg i debatten som följde i Boforshärvans spår.

För 50 år sedan, 1957, dog den tyske samhällskritiske författaren Alfred Döblin. Han är mest känd för sitt storverk Berlin Alexanderplats som senare blev en världsberömd tv-serie av regissören Rainer Werner Fassbinder. Döblin var född 1878 i det då tyska Stettin, i dag polska Szczecin. Han arbetade som läkare bland fattiga i Berlin och det formade hans radikala syn på samhället.

För 50 år sedan, 1957, slog orkanen Audrey med full kraft till i den amerikanska delstaten Louisiana. Stormvindar och dess effekter tog livet av 500 personer.

För 60 år sedan, 1947, gjorde svenska fotbollslandslaget slarvsylta av trätobröderna från Danmark i en landskamp på Råsunda. Sverige vann med hela 6-1.

För 70 år sedan, 1937, stod svensk trähusbyggande i fokus när omkring 100 engelska byggmästare kom till Stockholm för att lära sig hur det gick till att bygga i trä. I England liksom många andra europeiska länder byggdes hus i sten och tegel. De svenska träbyggnadstraditionerna uppfattades som aningen exotiskt. På sitt studiebesök gjorde engelsmännen bland annat besök i villastäderna i Stockholms utkant, där husen ofta var byggda i trä.

För 100 år sedan, 1907, samlades representanter för den ryska adeln till möte och krävde att tsarväldet snabbt satte in effektiva åtgärder för att kuva de upproriska, anarkistiska och revolutionära tendenserna i Ryssland. En dryg vecka tidigare hade tsaren upplöst duman, det ryska parlamentet, som var den enda sammanslutning som haft ett uns av folklig legitimitet. Men varken tsaren eller adeln insåg att folket på något sätt måste få chans att påverka samhällsutvecklingen i det föråldrade och ojämlika Ryssland. Det folkliga missnöjet hade redan tidigare kanaliserats i uppror som blivit allt våldsammare.

Mer läsning

Annons