Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

"Det är roligast att göra motivtårtor"

/
  • STORTRIVS. Therese Olgarsson studerar till bagare och konditor – en blåbärstårta skapar hon nu snabbt med van hand och bakar gör hon också mycket hemma
  • • Hästtårta.Foto: Privat
  • • Therese första tårta på utbildningen.Foto: Privat

Ju konstfullare desto roligare – så resonerar Therese Olgarsson när hon skapar sina bakverk.

Tårtor hör till favoriten och de bakas ofta och gärna såväl under skoltid som hemma.

– När jag konfirmerade mig gjorde jag en tårta i form av en bibel, säger dagens 18-årsjubilar.

I ett gult hus längs Skönsbergsvägen ligger Sundsvalls praktiska gymnasiums bagare- och konditorutbildning. Där studerar Therese Olgarsson för andra året – och hon stortrivs.

– Jag sökte bara hit, säger Therese vars största intresse i livet är att skapa vackra och goda bakverk.

Tidigare fanns tankarna på att bli arkitekt men den planen, menar hon, föll på att hon inte är så bra på att rita.

– Att baka är det enda kreativa som jag är bra på, annars kan jag varken rita, måla eller sjunga, säger Therese och skrattar.

Sin kreativa ådra i bakandets konst fann hon i samband med konfirmationen.

– Jag funderade över vad jag skulle ha för tårta och kom på att jag skulle göra en egen, säger Therese som började att googla på nätet för att få inspiration.

Resultatet blev en tårta i form av en bibel och sedan var skapandet igång.

– Jag bakar väldigt mycket hemma och helst "motivtårtor" med blommor eller figurer – prinsesstårtor kan man ju köpa överallt, resonerar hon.

Therese som vill lära sig så mycket nytt som möjligt tillbringade två veckor på konditori Vetekatten i Stockholm i somras – där jobbade hon med en av medlemmarna i kocklandslaget.

– Sedan frågade de om jag vill komma tillbaka samma höst, så de verkade vara nöjda, säger Therese med ett leende.

Genom rekommendationer från ovan nämnda konditori kommer nu Therese att jobba några veckor på konditori Tusse på Östermalm i Stockholm kommande höst.

– Och där jobbar årets konditor, säger Therese som tror att hon kommer att flytta till Stockholm efter studierna.

– Men allra helst skulle jag vilja starta något eget så att jag får göra precis det jag vill, säger hon.

Ny inspiration samlar hon fortfarande på sig – senast förra helgen genom ett tvådagars besök på en tårtmässa i London, en present från sin mormor.

– Jag funderar på att göra en "bok" med recept från släkten som exempelvis med farmors segkakor till gymnasiearbete, säger Therese som alltid dokumenterar sina bakverk genom egna fotografier, fotografering har därför också blivit ett intresse

Träning såväl pass som styrketräning ägnar hon också stor tid åt.

– Det är för att orka med alla tunga lyft om dagarna, inte för att jag stoppar i mig en massa godsaker om dagarna, det gör man inte efter några år, säger Therese med ett leende.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons