Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes bästa tid som idrottare är nu

/
  • Idrottsläraren som lever som hon lär – med råge. Susanne Liukkonen är elitidrottare och tränar sex dagar i veckan, ibland två pass per dag. Säsongens stora mål är halvmaran Göteborgsvarvet, Fjällmaraton i Jämtland och massorienteringstävlingen O-ringen.
  • Vinnare i löpartävlingen mellan stadsbergen i Sundsvall förra sommaren.
  • Iskall målgång i längdskidtävlingen Medelpad classic ski i vintras.

Susanne har tränat och tävlat sedan barnsben.
Men det var först i fjol som elitidrottaren nådde sin absoluta resultatmässiga topp.
– Jag har aldrig varit i bättre form, säger hon.

Annons

Med tanke på tidigare framgångar säger det ganska mycket om konditionsstatusen. Susanne har tidigare till exempel vunnit SM-guld i orienteringsstafett och under flera år tillhört landslaget i skidorientering.

Men i samband med familjebildning och barnafödande följde viktökning, viss allmän förslappning, och därmed tillbakagång i tävlingsspåren. För ett par år sedan fick Susanne nog och vände trenden. Vi pratar om en målmedveten person och resultaten har inte låtit vänta på sig.

Förra året gick hon i mål som nummer 30 bland kvinnorna i Vasaloppet (1 322 bland alla, med tiden 4.57), 40 minuter efter sin lika högpresterande man. I den påfrestande terrängen i löptävlingen Fjällmaraton blev hon tvåa och i Lidingöloppets svettiga tremil räckte tiden 2.10 till plats 14.

På den framgångsvägen befinner hon sig fortfarande, nu som 40-åring. Förutom träning sex dagar i veckan, ibland två pass per dag, så äter och lever hon sunt. Kosten vid "comebacken" var en ligthvariant på kalorisnåla och fettgenerösa LCHF. I dag säger hon sig äta mer "normalt", men med lite större dos grönsaker.

Visst har kroppen börjat gnissla en aning, men Susanne kämpar envetet på.

– Jag mår bra av att träna och tävla och det har alltid varit naturligt för mig att hålla på. Knäna som strejkat en del på sistone, men rehabiliteringen med knästabilisering och styrkeövningar har gett resultat.

Närmaste målet är halvmaran Göteborgsvarvet på lördag. I augusti väntar en ny upplaga av Fjällmaraton och så har vi orienterarnas stora årliga träff O-ringen.

– Det blir första gången jag tävlar i klassen D40 i O-ringen och målsättningen är förstås en topplacering, säger Susanne.

Familjen är förstående. Maken Pessi är lika träningsintresserad och även barnen har fått upp ögonen för olika sporter. Som om det inte vore nog med idrott är Susanne även ungdomsledare i både Sundsvalls OK (orientering) och IF Strategen (skidor).

– Fredagen är väl den enda lediga dagen. Då äter vi tillsammans och unnar oss godis, säger Susanne och avslöjar sin stora last: kladdkaka. Förstås med mycket grädde och gärna toppad med ytterligare någon sötsak.

– Folk tror kanske att jag är fröken Duktig men jag har mina svagheter, säger hon och ler.

Grogrunden för idrottsintresset lades i barndomens Älvkarleby, Uppland, där hon och tre år äldre storasystern Charlotte flitigt skjutsades av sina föräldrar till olika idrottsengagemang. Det stora avstampet till idrottskarriären gjordes på skidgymnasiet i Mora. Fast sin man Pessi träffade hon på en skolresa 1999.

Susanne är även trädgårdsintresserad men det kanske är tur att odlingsytan från förra bostaden i Matfors för ett tag sedan byttes mot en betydligt mindre villatomtsvariant i Sidsjö.

Ett sidospår med idrottstema är hennes medverkan som löparcoach i ett P4-program i Sveriges Radio. En dröm är att en gång kunna vara idrottare och coach inom skidor och löpning på heltid.

– Vem vet, kanske jag blir egen företagare. Vi får väl se hur det blir i framtiden, säger Susanne Liukkonen.

Annons
Annons