Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Födelsedagar onsdag 1 juni 2005

Artisten Povel Ramel fyller 83 år på onsdag (1/6).
Stockholm (PM)
Povel Ramel är en artist utan motstycke i svensk underhållningshistoria. Han slog igenom i stora sammanhang med "Johanssons boogie woogie vals"1944. Från 1952 till 68 drog Knäppupfebern genom Sverige. Revy på revy av yppersta klass, oftast med Martin Ljung och Gunwer Bergqvist. Det blev filmer, radioprogram och sedan även tv. Revyerna fortsatte med Wenche Myhre på 70-talet och långt in på 90-talet med en ny generation artister. (PM)
-
Förre riksmarskalken Gunnar Brodin fyller 74 år på onsdag (1/6).
Stockholm (PM)
Gunnar Brodin avgick härom året från jobbet som riksmarskalk, hovets högsta ämbetsman och därmed rikets tredje mest betydelsefulla man, utanför kungafamiljen. Bara Riksdagens talman och statsministern går före i rikets rangordning. Gunnar Brodin är professor i elektrisk mätteknik vid KTH i Stockholm och blev skolans universitetskansler 1986. Brodin var landshövding i Norrbotten mellan 1992 och 95 innan kungen kallade på honom för att bli chef för hovets förvaltning.(PM)
-
Sångaren Pat Boone fyller 71 år på onsdag (1/6).
Stockholm (PM)
Pat Boone kom fram som en snäll motsvarighet till den lite mer "farlige" Elvis Presley på 50-talet. Han sjöng snälla melodier, såsom "Ain't that a shame" och "Love letters in the sand". I början på 60-talet försvann han från topplistorna, men har fortsatt att turnera och spela in filmer. 1996 försökte han göra comeback på listorna med en hårdrocksskiva (!), utan större framgång.(PM)
-
Skådespelaren Morgan Freeman fyller 68 år på onsdag (1/6).
Stockholm (PM)
Morgan Freeman fick ett ganska sent genombrott, men räknas nu till de allra bästa svarta skådespelarna i Hollywood. Det var i "På väg med miss Daisy" och "Ärans män" 1989 som filmkarriären fick fart. Innan dess hade dansutbildade Morgan Freeman mest ägnat sig åt teater. Det har blivit flera uppmärksammade filmroller, bland annat i "De skoningslösa", "Nyckeln till frihet" och "Seven". För "Million dollar baby" fick han i våras en Oscar för bästa biroll. (PM)
-

Bildtexter:

fd050601_1.jpg
Povel Ramel
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons