Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsmeden som skriver historia

/
  • Dokumenterar. Guldsmeden Hans Ekman har under många år dokumenterat utvecklingen av sitt yrke. Inne på kontoret i hans butik i Skönsberg finns flera pärmar med skriftligt material och bilder. ”De sista tio åren har det dalat. På 60-, 70- och 80-talet kunde man sitta uppe på nätterna för att det fanns mycket jobb”, säger Hans Ekman.Foto: Sofie Wiklund

Guldsmeden Hans Ekman kan snart lägga till historiker på sitt visitkort.
Under många år har han samlat i pärmvis med material om guldsmedsyrket – och en dag hoppas han att alla ska kunna ta del av det.
– Jag tycker det är historia värd att ta vara på, säger han.

Annons

Hans Ekman är en av få återstående guldsmeder i Sundsvall. Han tog sitt gesällbrev redan 1954 och byggde på med mästarbrev 1967. Samma år startade han också egna firman Ekmans Guldsmedja i Skönsberg. Han känner stor stolthet över sitt yrke och är en hantverkare ut i fingerspetsarna. Han har dock insett att yrket är på väg att sakta försvinna.

– Nu för tiden kan man göra allting automatiserat med stora maskiner, och det finns inget sätt för en sån som mig att kunna konkurrera med det, säger han.

Så klart finns det en marknad för handgjorda smycken också, men den har krympt mer och mer.

– De sista tio åren har det dalat. På 60-, 70- och 80-talet kunde man sitta upp på nätterna för att det fanns mycket jobb, säger Hans Ekman.

Samlat material

Med den här insikten har han under många år nu samlat på sig material som dokumenterar guldsmedsyrket från dess början till vad det är i dag.

– Det är mest fokus på branschens utveckling, men det finns egentligen allt möjligt som har med yrket att göra, och även min egen karriär som började 1945, säger Hans Ekman.

Född i Borås började han som lärling redan som 13-åring hos hovjuvelerare Bruno Becker. Efter att ha gått vidare till flera andra guldsmeder som lärling hamnade han i Sundsvall där han startade sin egen verkstad på Västra Allén 1963, och fyra år senare öppnade han alltså butiken i Skönsberg som fortfarande är kvar.

– Det var någon som tipsade mig om att söka lokaler där så det gjorde jag och här har jag blivit kvar, säger Hans Ekman.

Tillbaka till 1600-talet

Informationen som han samlat är allt från tidningsurklipp, information från böcker och uppslagsverk, till hans egna betraktelser och berättelser. Mycket information har han också fått genom att han varit i kontakt med olika guldsmeder själv. Mycket handlar om guldsmeder i Sundsvall, men också i hemstaden Borås. Tidsmässigt sträcker det sig ändå bak till 1600-talet och Sundsvalls förste guldsmed Anders Larsson som startade upp sin verksamhet 1668.

– Det finns så mycket mer att berätta och jag vill få reda på mer. Vad hände med personerna? Finns det kvar verk av dem? säger Hans Ekman.

Hans dokumentation innefattar också bland annat juveler hos europeiska kungahus och historiska diamanter bland mycket annat.

Förhoppningen är att alla som vill ska kunna ta del av hans samlade information någon dag, och han har bland annat varit i kontakt med Sundsvalls museum om saken.

– De har sett materialet, men det behöver ju sammanställas lite, men det är oklart hur, säger Hans Ekman.

Annons
Annons
Annons