Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Ulla stängt sitt skomakeri

/
  • blomälskare. Skomakare Ulla Jonsson älskar blommor. Något hon får mycket tid över till nu när skomakeriet är nedlagt. Hennes absoluta favoriter i trädgården är den drygt 2, 5 meter höga änglatrumpeten. ”I sommar så var den helt översållad med blommor. ”När de var som flest så hade de över hundra blommor”, säger hon.  Foto: Sofie Wiklund

Nu får blommorna i trädgården all hennes tid.
Efter 28 år som skomakare i Bydalen har hon nu arbetat sin sista dag.
– Det kommer att bli tomt, säger Ulla Jonsson i Sundsvall.

Annons

Det var för knappt en vecka sedan som Ulla och Seibert Jonsson, 64 respektive 74 år, packade ned de sista sakerna i kartonger från sitt skomakeri i Bydalen.

Efter 28 års verksamhet var det inte utan att lite vemod infann sig, menar hon och berättar att de startade sitt företag den sista april 1982.

– Det var ju inte självvalt som vi slutade, säger Ulla och berättar att makarna hade kontrakt för lokalen fram till sista september.

Fick slänga många skor

– Ända fram till sista dagen städade vi och väntade på kunder som inte ville infinna sig, säger Ulla och berättar att många färdiglagade skor aldrig hämtades ut.

– Vi har slängt säckvis med skor, säger hon och berättar att skomakeriets de första åren låg i den lokal där nu mer Frasses hamburgeri huserar.

– Först höll vi till på övre våningen och sedan på nedre plan, säger Ulla som ända sedan hon var liten har haft blommor som sitt allra främsta intresse.

– Jag är ju född och uppvuxen i Böle och när jag gick till GA-skolan så minns jag att jag gick och tittade på alla tulpaner i rabatterna, säger Ulla som har varit bosatt på Oscarsgatan tillsammans med sin make lika länge som deras företag har funnits.

Fottrampad symaskin

– Vi har tre barn och tre barnbarn, säger Ulla som ännu inte har vant sig riktigt vid att vara pensionär.

– Det är svårt att vänja sig vid att man inte ska dit på morgonen, säger Ulla som genom åren har använt en fottrampad symaskin.

– Den har jag suttit med mest varje dag. Seibert var sko- makare och cykelreparatör och så gjorde vi också nycklar och sydde. Jag har bytt dragkedjor i stövlar och skor och sytt västar till motorcykelkillar, säger Ulla som nu kommer att lägga energin på hemmet.

– Vi har hållit på och grejat själv med allting så nu blir det så även hemma här. Nu blir det lite mer tid för blommorna, säger Ulla och fortsätter:

– Jag kommer på mig själv ibland att så fort jag går runt här så går jag och plockar med bladen.

Annons
Annons
Annons