Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune fyller 60 år

/

Sune Lubell blir 60 år. Han är uppvuxen i Torpshammar men bor i Njurunda sedan 1991. Sedan 1995 är han rullstolsburen på grund av MS.

Annons
1993 fick Sune Lubell diagnosen MS. Höger arm började värka, efter ett tag var den obrukbar. Det innebar att hans stora intressen som skytte, jakt och fiske blev svåra att fortsätta med. Andra stora intressen är idrott och han missar sällan en Timråmatch,
Det blir E.ON-arenan på vintern och på sommaren ser jag gärna Giffarna på Norrporten-arenan. Sjukdomen drabbar ju inte bara mig utan hela familjen, säger Sune Lubell.
Efter avslutad utbildning som bilmekaniker for han som 18-åring till Stockholm och fick anställning på en verkstad som bilplåtslagare. Efter fem år i storstaden flyttade han upp till Medelpad. I tio år arbetade Sune Lubell på Tövaterminalen. Han har en gedigen utbildning som dumperförare, grävmaskinist och traktorförare. Efter några år återgick han till plåtslageribranschen.
Sune Lubell sitter i rullstol och hans hem är handikappanpassat med ramper för att han ska kunna ta sig ut. Han också god hjälp av sin hustru Alice som han är gift med sedan 1993.
När man ringer och beställer bord, ska på något evenemang så måste man alltid fråga om det är handikappanpassat, om man tar sig in, om det finns handikapptoalett, säger Alice Lubell.
Hon menar att det är mer regel än undantag. Familjen undviker ställen där det inte är anpassat, som exempelvis Tonhallen och Södra Berget.
Sune ser lite dåligt så vi måste kunna komma närmare \"uppträdandet\" för att han ska ha glädje av det. Ibland spelar inte några trappsteg någon roll men det är ju bredden på dörrar och utrymmet på toaletten som är viktigt, säger Alice Lubell.
Sune Lubell tränar tre gånger i veckan. På vårdcentralen i Kvissleby och på Sundsvalls sjukhus, då blir det styrketräning och cykling. Något som han själv säger att han mår bra av.
Vad som är livskvalitet kan vara svårt att definiera och det skiljer sig mycket från en person till en annan. För den som är frisk innebär livskvalitet ofta något annat än för den som måste leva med en kronisk sjukdom, säger Alice Lubell.
Har man som Sune Lubell MS så värdesätter man ofta saker i livet som kanske tas för givna av den som är frisk. Begreppet livskvalitet får ett annat perspektiv.
Fakta
Multipel skleros, MS, är en neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Vanliga symtom är bland annat domningar, gång- och balanssvårigheter, smärta och trötthet.
Källa: Sjukvårdsrådgivningen.
Fakta Sune Lubell
Bor: villa i Njurunda
Intressen: idrott och motorsport som traktorpulling, dragracing och folkrace.
Familj: hustrun Alice, 2 vuxna barn, 3 barnbarn och 2 bonusbarn.
Aktuell: fyller 60 år den 6 november.

Mer läsning

Annons