Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vobban, nu 30, är en glädjespridare

/
  • Älskar lek. Lek och bus är det bästa som Vobban Jonsson vet. Snart stundar en kurs i ukulele på Opalen och självklart hänger Vobban på. ”Jag tänker faktiskt försöka lära mig”, säger jubilaren.Foto: Hans-Göran Engström

I går firades han på jobbet, men i morgon bjuder han in sina vänner på 30-årsfest.
Så i dag har fritidsledaren, tillika glädjespridaren, Robert ”Vobban” Jonsson, tagit ledigt från Opalen.
– Jag har alltid gillat att få folk att skratta, säger han.

Annons

Så fort det är något ”fyr” eller tok på gång, ja, då är det inte helt omöjligt att Vobban Jonsson på Opalen i Kvissleby har ett kort med i leken.

För humor och skratt är något som genom åren har blivit något av hans ledstjärna i livet.

– Jag tycker om att bjuda på mig själv och alla mår bättre av att skratta, säger Vobban, som egentligen bara lyssnar till sitt ”nickname”.

– Alla kallar mig för Vobban så jag reagerar knappt på något annat. Men folk tror ibland att jag har talfel, säger han och skrattar.

 

Trivs på Opalen

På Opalen trivs han som fisken bland personal och ungdomar.

– Jag har precis börjat jobbat här. Jag fick ett heltidsvikariat och tog chansen när erbjudandet kom på bordet, säger Vobban, som tidigare jobbade deltid på Granlo fritidsgård, men som under flera år också har jobbat inom omsorgen om funktionshindrade i kommunen i projektet fritid för alla.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med ungdomar, men även med funktionshindrade, det är verkligen min grej, säger Vobban och fortsätter:

– Jag är ju lite av en ungdom själv, säger han och berättar att jobbet som fritidsledare är fritt och erbjuder mycket bus och lek, som de ständiga pingisduellerna.

 

Busar med ungdomarna

– Jag brukar säga att jag är pingisproffs, säger han och skrattar.

– Men så får man ju hålla på och busa och bråka med ungdomarna så jag får ut mycket av min egen energi där, säger Vobban som själv kommer ihåg de år han gick på fritidsgård.

– Jag kom ihåg att jag tyckte att ledarna på fritidsgården var helt underbara, säger Vobban som i dag kan dra nytta av sin egen, inte alltid enkla, uppväxttid.

 

Delar med sig

Erfarenheter som han ibland delar med sig av.

– Sitter man och surrar så brukar jag berätta ibland om hur jag har haft det, säger Vobban, som bara önskade att han hade hängt med lite bättre i skolan.

– Men jag skulle inte vilja ändra på något i dag, för jag har fått så otroligt många vänner under åren, säger han.

Arbetet med ungdomar fastnade han ordentligt för när han för åtta år sedan fick ett jobb på dagkollo och därefter Örtagården i Nacksta.

– Sedan blev det ett assistentjobb i Granlo, säger Vobban som ser humorn och lekfullheten som ett reskap i sitt arbete.

– När det blir lite väl allvarligt så kryper det i kroppen på mig, men när det väl gäller, ja, då sätter jag förstås ned foten. Jag har ju en allvarlig sida också, säger Vobban som under den lilla fritid han har gärna tränar styrketräning.

– Och så är jag intresserad av wrestling, det har jag varit sedan jag var liten, men även kampsport, säger Vobban.

30 år fyllde han redan i går, men det firar han hemma i morgon tillsammans med alla sina vänner.

Annons
Annons
Annons