Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små framsteg

Annons

Ingemar Nilsson

Att vara i opposition är tålamodsprövande. Då får man glädjas åt de små, små stegen. Den gångna veckan finns det trots allt några saker att sätta på pluskontot. Socialdemokratiska valframgångar i om- eller rättare sagt nyvalen, i region Västra Götaland och kommunvalet i en valkrets i Örebro. Resultat som visar att det finns tilltro till det socialdemokratiska alternativet i svensk politik. Det blir en vitamininjektion även i vår riksdagsgrupp. Det som oroar i analysen från Västra Götaland och Örebro är naturligtvis valdeltagandet på 43 procent. Det bör vara en tankeställare för dem som förordar skilda valdagar.

En fungerande arbetslöshetsförsäkring är en viktig del i en fungerande arbetsmarknadspolitik och ett verkningsfullt inslag för att skapa en välfungerande arbetsmarknad som klarar omställningar. Därför är det glädjande att vi lyckats skapa en majoritet för två viktiga förändringar i den nu så dåligt fungerande försäkringen. Ändrade regler för deltidsarbetslösa och möjlighet att under de första hundra dagarna av arbetslöshet söka arbete inom sin bransch och i det närområde där man bor. Så stärker vi arbetslinjen. Återstår att åter gör försäkringen till en inkomstförsäkring som ger ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. I dag är det fyra av hundra som får 80 procent i ersättning. Så ser borgerlig politik ut i verkligheten.

FAS 3 har vi socialdemokrater kritiserat sedan dess införande. En åtgärd med villkor som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad och som motverkar den arbetslinje regeringen säger sig stå för. Efter en tuff mediegranskning backar man nu, hårt trängda och säger att det skall vara möjligt att få arbetsmarknadsutbildning i FAS 3. Vackert så, men för sent och för lite. Därför är det också glädjande att vi nu tycks kunna få majoritet i riksdagen för ett stopp av överföring av fler till FAS 3. De långtidsarbetslösa behöver insatser för att kunna ta de jobb som finns, inte låsas in i meningslösa åtgärder som inte ens ger en anständig lön och som straffar många även den dag de går i pension. Som sagt, små framsteg gläder de också, men än återstår det mesta att göra.

Annons
Annons
Annons