Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Svensson förlorade skattemål

Uppskattad som landslagsmittfältare, så även av staten. På tisdagen kom beskedet: Anders Svensson åker på en rejäl skattesmäll och upptaxeras med 2,5 miljoner kronor. – Inga kommentarer, säger han till TT.

Annons
Landslagsmittfältaren förlorade tvisten om sin inkomstskatt i samband med övergången till Southampton 2001. Regeringsrätten tar inte upp de överklaganden som Svensson och Elfsborg gjort.
Skatteverkets beslut att upptaxera Svensson med 2,5 miljoner kronor fastställs. Samtidigt blir Elfsborg tvunget att betala cirka 900 000 kronor i arbetsgivaravgift.
\"Skiter fullständigt i det\"
Ett väldigt trist besked?
 Det har jag inga kommentarer till. Det har inget med fotboll att göra, säger Svensson efter landslagets träning på Söderstadion.
Påverkar det inte dig inför EM-kvalet mot Lettland?
 Nej, ingenting.
Inte olyckligt att beskedet kommer nu?
 Jag skiter fullständigt i det. Fråga inte mer om det, i så fall reser jag mig och går härifrån. Vi kan prata om fotboll i stället.
I länsrätten och kammarrätten hävdade Anders Svensson bland annat att han inte bodde kvar i Sverige när de 2,5 miljonerna betalades ut från Elfsborg, trots att han fortfarande hade en lägenhet i Borås.
Svensson och Elfsborg fick avslag på sina överklaganden i bägge instanserna.
Brottsmisstankar avskrevs
Svenssons klagan till Regeringsrätten satte i stället fokus på att de 2,5 miljonerna inte var ersättning för verksamhet i Sverige. Enligt Svensson kom pengarna ursprungligen från Southampton, och ska ses som betalning för hans prestation där.
Samma argument framfördes även till kammarrätten, som dock inte höll med. Kammarrätten konstaterade i sin dom för ett år sedan att avtalet mellan Elfsborg och Southampton inte sade något om ersättning till spelaren, och fann att utbetalningen grundats på det avtal Svensson hade med Elfsborg.
Regeringsrätten gör ingen prövning alls av Elfsborgs och Svenssons överklaganden, eftersom man varken finner synnerliga skäl eller något principiellt intresse i de två målen.
I ett tidigare skedde utreddes om Anders Svensson och Elfsborg gjort sig skyldiga till brott i samband med sina deklarationer, men dessa misstankar avskrevs.

Mer läsning

Annons