Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blekt Sverige föll mot Schweiz

/

Sveriges vingliga färd fortsätter i ishockey-VM. Det blev en ordentlig vurpa mot Schweiz, förlust med 2–4, och nu går Tre Kronor bara in som fjärde lag i det andra gruppspelet i ishockey-VM.

Annons
 Hade jag vetat vad det här beror på så hade vi gjort något åt det. Det här är något som vi måste diskutera i omklädningsrummet och se till att det blir bättre, suckade lagkaptenen Kenny Jönsson.
Han skakade på huvudet gång på gång. Flera av de svenska spelarna hade svårt att sätta fingret på vad det är som inte vill fungera.
Centernstjärnan Nicklas Bäckström såg flera olika speldetaljer, innan han konstaterade:
 Det är många små saker som vi måste förbättra.
Det är bara femte gången på 40 mästerskapsmatcher genom tiderna som Schweiz lyckats besegra Sverige. Senast det hände var i VM i München för 15 år sedan. Den gången var matchen betydelselös och Sverige var redan klart för kvartsfinal.
Den här gången stod tre viktiga poäng på spel.
Förstärkning
Det positiva inför torsdagens match mot Danmark är att Tre Kronor blir starkare med stjärnmålvakten Henrik Lundqvist och backen Douglas Murray, San Jose, som anlände på onsdagen.
Försvarsspelet har varit darrigt så här långt och nytillskotten ska kunna lyfta Tre Kronor.
Men frågan är hur långt det räcker.
 Vi ska vara besvikna när vi förlorar en sån här match, men vi måste ändå vara positiva och jobba som ett lag. Då ska det här lösa sig, sade Jönsson.
Till att börja med måste Tre Kronor vinna över Danmark för att kunna ta sig vidare till kvartsfinal.
Undvika fjärdeplats
Sedan gäller det att undvika en fjärde plats som ger en kvartsfinal mot segraren i mellangruppspelet, förmodligen Ryssland. Där är naturligtvis Rysslands stjärnlag med Alexander Ovetjkin i spetsen jättefavorit.
Lagen tar med sig poängen från matcherna i första gruppspelet mot de lag som följer med till mellangruppspelet, och Sverige går in i det med endast tre poäng. Schweiz har sex, Ryssland fem och Tjeckien fyra. Sjätte lag blir segraren mellan Vitryssland och Frankrike natten till torsdagen.
Förutom Danmark möter Sverige sedan Ryssland på lördag och Tjeckien på söndag.
De tre första schweiziska målen kom alla till på grund av svenska försvarsmisstag. Alexander Edler gick bort sig vid första målet, Daniel Fernholm hängde inte med vid det andra och Anton Strålman förlorade en sargduell vid det tredje vilket gav schweizarna öppen gata mot Stefan Liv.
 Vi blir lite ängsliga och kommer inte åt andra- och tredjepuckar. Det är på dem som målen kommer, sade Liv.
Men det är inte bara defensivt det finns problem. Offensivt skapade Tre Kronor oroväckande lite och Fredrik Warg och Patric Hörnqvist blev de enda svenska målskyttarna. I den sista perioden uppträdde Tre Kronor stundtals frustrerat och både Niclas Wallin och Alexander Edler åkte på matchstraff.

Mer läsning

Annons