Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt engagemang på Vibacke

/
  • Maja Nyman servar hem en poäng till Vibackeskolan.
  • Volleybollen sitter i fingrarna hos elverna. Simon Olsson slår ett pass.
  • Det är eleverna själva som håller i alla trådar kring skol-DM i volleyboll. Stina Björklund är linjedomare. Josefin Westerlund och Ellen Fuhrberg håller koll på ställningen.
  • Josefine Granqvist, Amanda Finell Andersson och Astrid Elander var tre av tio tjejer som stod bakom volleboll-DM på Vibackeskolan i veckan.
  • Philip Ejenstam siktar mot en tom yta på andra sidan nätet.
  • Simon Olsson når högt vid nätet och smashar för poäng. Det blev guld till sllut för åttonde klassen för Vibacke.
  • Niklas Thunström når högt vid nätet och smashar för poäng. Det blev guld till sllut för åttonde klassen för Vibacke.
  • Niklas Thunström når högt vid nätet och smashar för poäng. Det blev guld till sllut för åttonde klassen för Vibacke.

Vibackeskolan sjuder av elevengagemang. Då blir det många arrangemang också. Förutom ett 15-tal turneringar per termin blir det fem DM-tävlingar.

Annons

– Det är jättebra att det är vi elever som får sköta allting, man lär sig mycket och får ta ansvar och så är det kul, säger Josefine Granqvist.

Hon sitter i sekretariatet tillsammans med Amanda Finell Andersson och Astrid Elander under distriktsmästerskapen i volleyboll som avgörs i Vibackeskolans gymnastiksal. Josefine Granqvist är också ordförande i VAF, Vibackeskolans aktivitetsförening, som på olika sätt lyfter fram idrotten på skolan. Vibackeskolan har runt 320 elever. Över 300 är med i VAF.

– Jag tror nästan alla på skolan är med. Är man med där kan man träna på skolans gym eller använda idrottshallen och vara med på alla turneringar. Man kan också gå gratis matcher med Giffarna eller SDFF, säger Amanda Finell Andersson.

Genom föreningen får eleverna också gå kurs och lära sig att döma till exempel volleyboll i DM. Bakom just den här turneringen står tio stycken tjejer, som gjort allt från att ha delat in lagen bygga planer och fördelat ansvarsområden sinsemellan.

– Det kan se ut som att det är ganska mycket jobb, men det är mest kul att vara med, säger Astrid Elander.

Vibackeskolan har prenumererat på guldmedaljerna i DM i volleyboll de senaste åren och när det är dags för final är Vibacke med, både i klassen för årskurs åtta och i klassen för årskurs nio. Tittar man ställning i ST-priset som rankar de bästa skolorna i DM syns det att idrott står högt i kurs bland eleverna på skolan. Skolan ligger i topp tillsammans med Bergsåker.

– Många på skolan är ganska fokuserade på idrott. Vi har ju ingen idrottsprofil, men det känns ibland som vi håller på mer med idrott än Prolympia som har idrottsprofil, säger Josefine Granqvist.

Och det blev ett DM-guld till för Vibackeskolan genom åttorna. Men niondeklassen fick ge sig mot Bergsåker efter en hård och jämn match.

 

Mer läsning

Annons