Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyligan sade nej till NHL-avtal

Svenska hockeyligan tackar nej till förslaget på ett nytt övergångsavtal med NHL. Det innebär att spelare med kontrakt i elitserien i Sverige stoppas från att gå till NHL.

Annons
Det som fick de tolv klubbdirektörerna från elitserieklubbarna att enhälligt säga nej till förslaget var tvåårsregeln som innebär att spelare som tingats av NHL-klubbarna måste skriva på för en NHL-klubb inom två år.
– Det är en komplex situation. NHL har bra intentioner att få till stånd ett avtal med Europa. Men de har ett kollektivavtal med spelarfacket NHLPA som gör att det är svårt att ändra villkoren för europeiska spelare. Vi sitter fast, säger Peter Gudmundson, vd för hockeyligan, till Aftonbladet.
Gudmundson tror inte att det blir någon ny förhandling eller något nytt avtal med NHL.
– Som jag har förstått det är Tjeckien och Ryssland inne på samma linje som vi. Med de villkor som är nu är det bättre att inte ha ett avtal med NHL, säger han.
Utan avtal har NHL-klubbarna ingen rätt att ta kontraktsbundna spelare från svensk ishockey om inte den svenska klubben går med på att sälja spelaren. Under tidigare avtal har NHL betalat motsvarande ca 1,3 miljoner kronor per spelare, både för dem med och utan kontrakt. Skillnaden nu blir att svenska klubbar kan ta mer betalt om de går med på att sälja en spelare under kontrakt, däremot ersätts klubbarna inte för kontraktslösa spelare som flyttar till NHL.
– En stor fördel blir att elitserieklubbarna får lättare att planera verksamheten och de vet tidigt vilken trupp de har till nästa säsong.

Mer läsning

Annons