Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill göra något riktigt bra”

/
  • • Sebastian Erixon har fått nog av hockeylivet på andra sidan Atlanten och vänder nu istället hem till Timrå och Elitserien efter att ha tillbringat den senaste säsongen i AHL. ”Jag sa till agenten att jag tyckte det kändes bäst att bryta och komma hem och de gick med på det”, säger Sebastian Erixon. Backen skrev under gårdagen på ett kontrakt som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Nu är Timrå IK:s drömvärvning klar.

Sebastian Erixon är tillbaka i moderklubben och berättar nu om valet att lämna Nordamerika.

– Det finns inget roligare än att spela inför ett fullsatt E.ON Arena, säger backen.

Annons

För drygt ett år sedan lämnade Sebastian Erixon Timrå då han skrev på ett NHL-kontrakt med Vancouver Canucks.

Något spel i NHL blev det aldrig – och nu återvänder Erixon.

Den senaste tiden har han tränat med Timrå och kommit allt närmare spel i klubben. Under gårdagen blev allt klart då han skrev på för två säsonger.

– Timrå har varit nummer ett hela tiden, sedan har det tagit lite tid eftersom min agent varit utomlands och det har varit lite olika turer. Nu är det skönt att allt är på plats, säger han.


Valde att bryta kontraktet

Sebastian Erixon hade ett år kvar på sitt kontrakt i Nordamerika där han tillhörde Anaheims organisation sedan han trejdats dit från Vancouver under säsongen. Nu valde han att flytta hem i förtid.

– Jag sa till agenten att jag tyckte det kändes bäst att bryta och komma hem och de gick med på det, säger han.

• Varför väljer du att flytta hem?

– Visst kunde jag ha åkt över igen men jag kände att det inte var någonting för mig. Jag är så ung så jag tror inte att det skadar att komma hem och spela och känna att det är roligt. Det fanns andra lag som visade intresse men Timrå ligger mig närmast hjärtat.

Timrå var intresserat av att locka hem den landslagsmeriterade backen redan under den gångna säsongen när speltiden i AHL var sparsam. Efter att han trejdats till Anaheims organisation blev det inga matcher alls.

– Vi pratade lite men det blev aldrig riktigt aktuellt, det var lite pusselbitar som inte gick att lägga, säger Erixon.

Nu är däremot hela pusslet lagt, och Sebastian Erixon ser fram emot ännu en vinter på hemmaplan. Att laget fick kvala sig kvar i Elitserien den gångna säsongen och förmodligen kommer vara nederlagstippat i år är ingenting som stör honom.

– Om de andra lagen underskattar oss så ska vi visa att de har fel. Jag tror på vårt lag och att vi kan spela bra hockey och vinna matcher. Folk får tycka vad de vill så får vi visa att de har fel, säger Sebastian Erixon.

Han kan se tillbaka på en säsong i AHL som innehöll 30 matcher för Vancouvers farmarlag Chicago Wolves – och väldigt många nya erfarenheter.

– Man har lärt sig hur det fungerar där borta och även utanför isen har jag lärt mig mycket. Själva hockeyn tycker jag gick bra när jag väl spelade, sedan hade jag en del oflyt med skador. Det var hård konkurrens och så här i efterhand kanske man skulle ha valt ett sämre lag än Vancouver, men det är lätt att säga nu. Då kändes det rätt och jag har utvecklats som person och även hockeymässigt, säger han.

Skottet och fysiken är två saker som Erixon jobbat med under tiden i AHL.

– Starkare har jag blivit, och jag har fått lära mig mycket om försvarsarbete. Det är tunga grabbar som kommer in på mål och det är mycket kamp. Dessutom har jag lärt mig att skjuta mer, där borta vill de att man ska bomba hela tiden.

• Kan du tänka dig att åka tillbaka till Nordamerika i framtiden?

– Jag fyller ju bara 23 så det är ingenting jag funderar på nu utan nu är det två år med Timrå som jag vill göra någonting riktigt bra av. Skulle det dyka upp någonting i framtiden får man ta det då.

Redan när Sebastian Erixon valde att skriva på för Vancouver förra våren fanns det intresse från den ryska ligan. I det nya kontraktet med Timrå har han en klausul som gör det möjligt för honom att lämna laget efter en säsong för spel i KHL. Om så skulle bli fallet får Timrå en ekonomisk kompensation.

– Ingenting säger att jag ska till Ryssland om ett år, men jag tycker att det var bra att ha med i kontraktet om någonting skulle dyka upp, säger han.


Vill ta nästa steg

Sebastian Erixon har varit med på Timrås sommarträning den senaste tiden och har skaffat sig en uppfattning om sitt nygamla lag.

– Det är bra go i laget och mycket skratt, men alla ger ändå järnet hela tiden. Det är roligt att föreningen satsar mer på egna produkter, det är en stor nyckel att få fram sådana spelare som brinner för klubben och som kan offra ett ben för att Timrå ska vinna. De yngre spelarna som kommer hit brinner dessutom för att ta nästa steg i karriären, säger Sebastian Erixon.

Själv brinner han för en ny säsong i Timrå.

– Man vill alltid vara så bra som mjöligt och jag vill ta nästa kliv i min karriär, men jag ska framförallt se till att bidra till laget. Så länge vi vinner är jag nöjd, säger backvärvningen.

Annons
Annons
Annons