På st.nu sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Kan bli ny Detroitkapten

+
Läs senare
/

Institutionen och lagkaptenen Nicklas Lidström har slutat. Nästa säsong kan det bli Henrik Zetterberg som bär det prestigefyllda C:et på bröstet i Detroit Red Wings. – Det skulle vara väldigt läckert, säger "Zäta", som semestrar hemma i Sundsvall.

De senaste sex säsongerna har 31-åringen från Njurunda varit en av tre assisterande kaptener i Michiganklubben. Det är alltså ingen vågad gissning att han är högaktuell att axla manteln efter Lidström.

– Det vore speciellt att vara kapten i Detroit, men ingenting är officiellt än. Det lär avgöras under campen i september, säger Zetterberg om att ta över efter backlegendaren, som i somras meddelade att han slutar – efter 20 säsonger som Red Wings-spelare.

– Vi har alla fasat för den dagen. Han har alltid varit där för mig ända sedan jag drog över, så det blir en omställning.

Men först är det semester hemma i Sverige. Zetterberg, för dagen i ovanligt välansat sommarskägg, tillbringar tiden växelvis i sommarhuset på Alnö och i Skåne – där frun Emmas släkt bor.

– Man får passa på att umgås med familjen så mycket som möjligt på sommaren. Vi åker fram och tillbaka beroende på var det är bäst väder, hittills har det varit bättre här uppe, säger hockeystjärnan, som i går bröt av ledigheten med att besöka Timrå Bauer hockeyskola i Eon Arena.

– Det passade bra nu när jag var hemma. Jag har ju varit på den här hockeyskolan själv och tyckte att det var roligt med äldre spelare som kom dit och skrev autografer och ställde upp på bild, säger Zäta, dagen till ära iklädd sin egen Timråtröja från säsongen 99/00 – året då laget avancerade till Elitserien och en 19-årig Zetterberg fick sitt stora genombrott.

Och hockeyhjärtat klappar fortfarande för Timrå IK, som Zetterberg följer noggrant från andra sidan Atlanten.

– Jag pratar mycket med Pelle (Hallin), så jag har bra koll på laget. Den satsning de gör nu tror jag är ganska sund. Det kommer att betyda mycket att få hem Crippe (Timråprodukten Christian Söderström, som återvänder till klubben efter sex år i Färjestad och Skellefteå). Dessutom blir det kanon med Hallin som kapten, han har ett otroligt Timråhjärta.

Chansen att Henrik Zetterberg, förutom på evenemang som gårdagens, ska dra på sig någon annan rödvit tröja än den som bär Detroits emblem är däremot liten.

– Jag har ju nio år kvar på mitt kontrakt, så när det går ut är jag 41. Då finns det nog ingen klubb som vill ha mig längre, skojar han.

Om han nu inte ska hålla på lika länge som Nicklas Lidström.

42–åringen som tog över kaptensuppdraget i Detroit från Steve Yzerman 2006.

I höst kan tröjan med C på bröstet mycket väl ha namnet Zetterberg på ryggen.

 • Svenska lagkaptener i NHL

  Lars Erik Sjöberg, Winnipeg Jets, 1979–1980

  Mikael Renberg, Tampa Bay Lightning, 1997–1998

  Mats Sundin, Toronto Maple Leafs, 1997–2008

  Kenny Jönsson, New York Islanders, 1999–2000

  Daniel Alfredsson, Ottawa Senators, 1999–

  Markus Näslund, Vancouver Canucks, 2000–2008

  Mattias Norström, Los Angeles Kings, 2001–2007

  Peter Forsberg, Philadelphia Flyers, 2006–2007

  Nicklas Lidström, Detroit Red Wings, 2006–2012

  Kim Johnsson, Minnesota Wild, december 2008

  Henrik Sedin, Vancouver Canucks, 2010–

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons