Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TIK:s mål: 5,5 miljoner

/
  • • Timrå IK redovisade i går en vinst på 491 000 kronor för säsongen 2011/12. Nästa år hoppas klubbdirektör Lars Nolander att vinsten ska bli betydligt högre än så. Foto: ARKIV/EVA-LENA OLSSON

Timrå IK redovisar en vinst på 491 000 kronor för den gångna säsongen.

Men de ekonomiska problemen kvarstår.

Nu höjer föreningen målet och budgeterar för en vinst på 5,5 miljoner kommande säsong.

– På sikt måste vi bygga upp ett eget kapital på mellan 15-20 miljoner för att klara oss, säger Lars Nolander, klubbdirektör i Timrå.

Annons

I går släppte Timrå IK de ekonomiska siffrorna för årets säsong:

Omsättningen stannade på 106,686 miljoner kronor, vinsten på 491 000 kronor och det egna kapitalet har vuxit till 2 371 000 kronor.

Timrås klubbdirektör Lars Nolander kommenterade siffrorna så här:

– Det är såklart positivt att det blev en vinst och det beror till stor del på att vi lyckades göra en nettovinst i Kvalserien på 1,5 miljoner. Så man kan säga att den räddade det ekonomiska resultatet, men i den serien vill man ogärna vara.

Men nöjd är han inte med det ekonomiska utfallet.


Tappade publik

– Det är fortfarande alldeles för litet. Vi genomförde stora kostnadsbesparingar på nio miljoner och det borde ha gett en större vinst.

En stor förklaring var publiktappet där Timrå budgeterade med 5 000 åskådare, men utfallet i grundserien blev 4 500. Tack vare en god publikutveckling i Kvalserien blev det totala snittet 4 649.

Här förlorade Timrå många miljoner.

– Säg att de 500 åskådarna betalar i snitt 300 kronor varje gång så är det 150 000 per match. Totalt hade vi 27 matcher i fjol hemma och det gör drygt fyra miljoner. Men det handlar om andra intäkter också. Det blir färre företag som sitter i logerna när det går dåligt och merförsäljningen sjunker.

Förhoppningen är nu att Timrå ska få tillbaka publiken till arenan och på så sätt tjäna mer pengar. Men budgeten är blygsamt satt.

– Vi går på samma låga siffra som i fjol, 4 500, och får inte göra samma blunder igen. Nu gör vi allt och försöker fylla arenan där vi gör olika driver med bland annat billigare säsongskort. Sedan hoppas vi att det här laget kan bli mer intressant som gör att vi kan locka fler åskådare, säger han.

Totalt sett sänker Timrå sina kostnader för kommande säsong med åtta miljoner kronor. Alla delar i föreningen drabbas och 5,5 tjänster ska bort inom den egna organisationen. Det i sin tur ska göra att klubben nästa säsong ska redovisa en betydligt större vinst.


”Det kommer att krävas”

– Vi har satt 5,5 miljoner kronor som mål kommande säsong. Visst är det tufft mål, men det kommer att krävas, säger han.

Men det behövs för att Timrå inom några år ska nå sin målsättning på 15-20 miljoner i eget kapital.

– Det måste vi ha om vi ska kunna klara oss om det skulle börja gå dåligt. Det är ett stort steg dit, men det är dit vi måste nå, säger Nolander och tillägger.

– Att vi gjorde en halv miljon i vinst i år gör inte vår ekonomi bättre utan problemen kvarstår. Långsiktigt måste vi hitta en lösning där vi klarar av våra likviditetsproblem. Som det är nu så skjuter vi det negativa rörelsekapitalet framför oss och vi måste få möjlighet att låna på vår egen arena, säger han.

För att det ska bli möjligt måste Timrå kommun släppa sin pantsäkerhet i E.ON Arena.

Något kommunen sagt nej till två gånger.

Annons
Annons
Annons