Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftlös Söderling klappade igenom totalt

Vägen låg utstakad till tredje omgången i tennisens Australian Open. Robin Söderling trillade i diket direkt. Florian Mayer gav knuffen – 3–6, 6–4, 3–6, 6–4, 6–0.

Annons
Ligger Söderling kvar någonstans ute på bana 6 och funderar över hur i helskotta det kunde gå så illa, finns kanske svaret i den här uppmaningen, med hög röst ställd av en svensk supporter strax innan Mayer gick in för att serva hem matchen:
"Du måste vilja vinna, Robban!"
En fransman skulle säga "touché".
På svenska går det bra med "huvudet på spiken".
Innan bortförklaringar radas upp, ska omedelbart konstateras att den där svensken på läktaren hade helt och fullkomligt rätt.
Inget annat än usel
Man vinner inga tennismatcher med hängläpp, hakan i bröstet och kroppshållning som en som förlorat allt han äger.
Mayer var inte bra.
Söderling var usel.
Tränaren Peter Carlsson fattade ingenting.
Först skakade han på huvudet, sedan ringde han resebyrån för att komma med första bästa plan bort från Melbourne.
På den långa resan hem bör nog Carlsson ta mod till sig och diskutera det här med vikten att visa vinnarskalle och attityd.
Redan långt innan matchen var förlorad gick Söderling omkring som om den var just det. Halvvägs in i fjärde set muttrade han gång på gång "pinsamt dåligt" åt sig själv. Med den inställningen begriper vem som helst att det inte kan gå annat än illa.
Då hade han tappat sin serve till 3–4, men hade likväl 2–1 i set att luta sig mot.
Helt utan krafter
Söderling förklarade genomklappningen med att han helt saknade krafter.
– Jag kände redan efter 20 minuter i första set att jag var helt platt, jag orkade inte koncentrera mig, jag var helt slut.
– Jag fick en halsinfektion medan jag var i Doha men jag trodde att jag skulle vara helt bra från den. Jag vet inte om det berodde på det, men jag var helt kraftlös.
Många kunde skylla på värmen under tisdagen. Den plågade knappast Söderling. Matchen kom inte igång förrän 22.50 lokal tid och då hade den sena kvällen redan slukat mycket av dagens pinande hetta.
Han var i alla fall ärlig och sågade brutalt sitt spel.
– Det var pinsamt, det var en usel match. Men jag hade inte mer att ge.
Söderlings lottning talade för en hyggligt lång vistelse i Australien. Hans facit i Grand Slam-turneringar sade något annat. På 14 försök har han som längst nått tredje omgången två gånger (Wimbledon 2003 och US Open 2005).
– Här i Australien har jag tyvärr inte gjort annat än urusla prestationer. Jag kan inte minnas någon match jag spelat bra här.
Touché, det också.

Mer läsning

Annons