Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svanstedt fick plats i Elitloppet

I torsdags tvingades Åke Svanstedt lämna återbud till Elitloppet med sina stjärnor Torvald Palema och Adams Hall. På lördagen vann Svanstedt gulddivisionsfinalen med Finders Keepers och fick därmed en biljett till storloppet om en vecka.

Annons
Det var mycket som stod på spel i guldfinalen på Solvalla. Förutom förstapriset på hela 300 000 kronor väntade en biljett till ett av världens största travlopp – Elitloppet på Solvalla.
Och det var många som jagade den åtråvärda platsen, för loppet kördes i rena elitloppstempot. Ledande Scarlets Aino öppnade första halvvarvet på 1.08,0 och varvet efter 1.10,0. I rygg satt Åke Svanstedt med Finders Keepers och in på upploppet kom luckan.
– Vi fick ett väldigt bra lopp, men han kämpade fint och har verkligen utvecklats senaste året. Han var ju trea i Olympiatravet senast och visade bra klass då, men så här bra trodde jag aldrig han skulle bli.
– Ägarna vill vara med i Elitloppet och det har jag förstås inget emot. Det är självklart kul att ha en häst i ett sånt stort lopp, även om vi inte har någon chans. Men Finders Keepers är startsnabb och får vi ett bra spår så, säger han.
Tredje Elitloppet
Finders Keepers vann på 1.12,2, samma tid för tappre tvåan Scarlets Aino. Men bäst i loppet var Giant Superman, med Fredrik Larsson i sulkyn, som kom trea. Nioåringen tvingades trava hela första kurvan i tredjespår innan han kom ner utvändigt ledaren. Hästen var heroisk och kämpade till sig sista totoplatsen.
Solvallas sportchef Mattias Stenby tyckte att insatsen var stark och bjöd in Giant Superman till Elitloppet kommande söndag.
Hultman kritisk
Stefan Hultman, tränare till fyran Jocose, var inte lika nöjd efter guldfinalen. Hultman kritiserade Örjan Kihlström för att han valde att gå ner på innerspår i första kurvan.
– Örjan hade kanske någon tanke med det men det hade inte varit mitt val i varje fall, sade Hultman.
Kihlström hade svar på tal.
– Åke Svanstedt och Finder Keepers lämnade ju ryggen på Scarlets Aino i första kurvan och då bestämde jag mig för att försöka ta den platsen i stället. Men Svanstedt gick snabbt tillbaka igen och då blev det tredjepar invändigt i stället för rygg på ledaren. Det fanns lite krafter kvar men inte så mycket att Jocose hade klarat av att gå i andraspår och vinna, säger Kihlström.
Stenby bjöd även in Citation till Elitloppet på lördagen och därmed har han 15 av 16 hästar klara. Den sista platsen står mellan Jaded, Jocose och Colombian Necktie.

Mer läsning

Annons