Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas krypa till korset

Annons

Svante Säwén

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) fick krypa till korset till sist. Sent omsider lyder han och regeringen Reinfeldt riksdagens majoritet. Därmed återinförs de tidigare reglerna för hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska bedömas.

Nu försöker Kristersson i stället med en annan fräckis. Samma regler som han tidigare vägrat att återinföra, beskrivs nu som skäligen ointressanta eftersom de inte förändrar så mycket. Då kan man förstås undra varför han tidigare gick så långt att han inte bara fördröjde en ändring utan direkt obstruerade vad riksdagens majoritet beslutat.

Han vill alltså att vi ska tro att han valde att riskera ett misstroendevotum för ingenting!

Exakt hur förändringen slår vet vi förstås inte. Där Socialstyrelsen tidigare hänvisat till kostnadsökningar på 2,4 miljarder, säger nu Kristerssons underställda myndighet Försäkringskassan att det inte blir någon större skillnad. Kristersson försöker också att med statistik visa att bara ett fåtal berörs. Av 62000 är det 3000 som berörs av dessa regler, skriver han i DN. Det är knappa fem procent det. Inget att bry sig om... Eller?

Det handlar om 3000 sjuka människor som ska få besked om de får fortsätta sin rehabilitering eller tvingas till en påhittad arbetsmarknad. Det handlar om massor av människor för vilka sjukförsäkringen blivit ett skämt som gör dem beroende av socialbidrag eller anhöriga. Kristersson har blockerat en förändring och ska nu återkomma med ett nytt förslag. Ska det gå genom riksdagen vill det till att det tar hänsyn till människorna, som Moderaterna i reklamen påstår sig älska, men där den som inte passar in lämnas åt sitt öde.

Annons
Annons
Annons