Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttjandets marknad

Annons

Det finns ett par uppenbara fördelar med arbetskraftsinvandring. Den ena är att Sverige har behov av en del kunskaper som vi saknar eller har för lite av. Den andra är alla de individuella och personliga katastrofer som skapas när asylinvandringen är den enda tillåtna invandringen.

Att som regeringen och Miljöpartiet införa detta i en närmast oreglerad och i grunden nyliberal form, är att be om problem. Och det är vad vi fått när regeringen lyssnat på diverse mer eller mindre extrema arbetsgivarorganisationer som av sina medlemmar får hållas trots att seriösa arbetsgivare tvingas konkurrera med mer företagare med betydligt rymligare samvete. Samtidigt har man struntat i fackens erfarenhetsgrundade oro.

Ett fack som vet mer än flesta om de problem som uppstått är Hotell- och restaurangfacket, HRF. I veckan visade ordförande Ella Niia SvD 31 jan) facit av förändringarna. På 33 av 54 undersökta arbetsplatser i Stockholm hittades mer eller mindre allvarliga överträdelser mot reglerna och vad företagen själva lovat. Lön på 2000 i månaden och 16 timmars arbetsdagar är inga småöverträdelser.

Orsaken är obefintlig tillsyn. Men också att alla sanktionsmöjligheter mot företagen saknas samtidigt som den som protesterar riskerar att skickas ur landet omedelbart.

HRF ser lösningen i en verklig uppföljning från Migrationsverkets sida. Anställningsavtalen måste göras juridiskt bindande. Den som protesterar mot villkoren ska inte riskera utvisning.

Men lägg märke till att facket inte avvisar arbetskraftsinvandringen! Det är bra. Men det ska vara ordning på den svenska arbetsmarknaden.

Därför är det bra att Miljöpartiet nu verkar berett att dra slutsatser av den oreglerade versionens misslyckande. I fredags ställde sig Miljöpartiets språkrör Åsa Romson bakom HRF:s krav. Det är mycket viktigt att hon nu inte viker sig i kontakter med de borgerliga.

Annons
Annons
Annons