Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen ger 90 miljoner till klimatsatsningar i Västernorrland

Sju olika projekt i Västernorrland beviljas sammanlagt runt 90 miljoner kronor i stöd för att minska utsläpp som påverkar klimatet. Pengarna ska bland annat gå till produktion av biogas, biobränsleprojekt i Sollefteå samt laddstationer.

Annons

Stödet är en del av satsningen "Klimatklivet" för investeringar som minskar utsläpp av växthusgaser. Sedan investeringsstödet infördes hösten 2015 har sammanlagt 24 stöd beviljats till investeringar i Västernorrland.

De åtgärder som är prioriterade handlar om att minska utsläppen från transportsektorn. Transportsektorn står för den största andelen av utsläppen av växthusgaser i Västernorrland.

– Produktion och marknadsintroduktion av förnybara drivmedel och laddinfrastruktur är helt avgörande för att kunna uppfylla den långsiktiga prioriteringen om en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen till år 2030, säger Mats Bäck, energi- och klimatstrateg vid Länsstyrelsen Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Den största delen av stödet, 84 miljoner kronor, kommer att gå till Biogas Mellannorrland AB för att underlätta investering i en biogasanläggning i Korsta utanför Sundsvall.

– Vi är särskilt nöjda över att Biogas Mellannorrland AB får ett mycket stort investeringsstöd för att bygga en anläggning för produktion av biogas. Biogas i Mellannorrland AB har bildats av Sundsvall, Östersund och Hudiksvalls kommuner och har som mål att skapa förutsättningar för en produktionsanläggning för biogas i regionen, säger Mats Bäck.

Enligt pressmeddelandet kommer utsläppen av växthusgaser att minska med över 10 000 ton per år till följd av åtgärderna.

Följande projekt får stöd genom Klimatklivet:

► Landstinget installerar lustgasdestruktion i Örnsköldsvik 1 250 000 kronor

► Bjästagrillen laddstolpe 83 000 kronor

► Fortum laddstolpe i Ullånger 277 950 kronor

► Fortum laddstolpe i Fränsta 277 950 kronor

► Eon leverens av värme till Zeunerts 4 500 000 kronor

► Nyark laddstolpe i Örnsköldsvik 20 000 kronor

► Biogas Mellannorrland AB produktion av biogas 84 000 000 kronor

FLER NYHETER:

Samuel har hittat det försvunna ljustret – stals från staty i Härnösand i april

För Plus-kunder: Öppnade i mars – nu har tandvårdskliniken stängt: "Junseleborna skjuter sig själva i foten"

Polisen tog stulen motorcykel från rattfyllerist – lämnade ut den till samma person

För Plus-kunder: Biljakt efter inbrottet i Näsåker: "Såg hur två män sprang från macken med en stor säck"

Mer läsning

Annons