Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstförbud, säger liberalerna

Annons

På kongressen i maj slog Miljöpartiet fast att utbildningsföretag ska tvingas ange i sina bolagsordningar att eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheterna. Överskott ska satsas på skolbiblioteket och ökad lärartäthet, inte transfereras till konton utomlands. Som mittenorienterat parti och pådrivande kraft i marknads- anpassningen av svensk skola är MP:s positionsförflyttning särskilt intressant.

Ett par veckor efter MP:s omprövning kunde man på en av landets mest lästa ledar-sidor läsa: ”Vinst hör inte hemma i skolan”. Nej, det var inte Göran Greider som skrev under rubriken utan Anna Dahlberg, Expressens liberala opinionschef (16/6).

Att Miljöpartiet och Expressen vill gå längre än Socialdemokraterna för att stoppa miljonrullningen i skolan, visar att socialdemokratin fortfarande famlar inför de senaste 20 årens stora samhällsomvandling. På en rak fråga i SVT:s partiledardebatt om ett vinstförbud i välfärden svarade Stefan Löfven: ”Det låter sig inte göras”. Det defensiva svaret speglar också en ängslan hos den nya partiledningen att hamna snett i opinionen; bli den röda faran i medelklassens ögon.

Den oron är emellertid obefogad, många svenskar, sannolikt en majoritet, stödjer tanken att skolan bör fredas från kortsiktig spekulation. Som Anna Dahlberg mycket riktigt påpekade: ”Det är inte svenska folket som håller på att bli socialister, utan Sverige som är extremt”.

Det är inte radikal socialism à la debatten om löntagarfonderna att hävda att vissa allmännyttiga verksamheter (skolan är dessutom myndighetsutövning) bör vara undantagna vinstintresset – det är en pragmatisk problemlösarattityd. Ingen, förutom möjligen framsynta kapitalister, kunde riktigt förstå konsekvenserna av 90-talets skolreformer. Förhoppningen var en framväxt av mindre enheter med kompletterande pedagogiska inriktningar, inte en skolmarknad dominerad av några inhemska och utländska riskkapitalbolag med fem–tio års investeringshorisont.

När Stefan Löfven säger att det inte låter sig göras, bortser han från erfarenheten från våra nordiska grannländer som alla uppvisar ett betydligt mer osentimentalt förhållningssätt till privata utbildningsaktörer. I Finland och Danmark är vinstuttag förbjudet. I Norge lyder friskolorna under ett hårt reglemente. När Storbritanniens högermittenregering härom året öppnade för etablering av friskolor (free schools), stod Sverige som förebild. Dock med ett viktigt undantag – inga vinster.

Så visst låter det sig göras, Stefan Löfven. Bara viljan finns där.

Annons
Annons
Annons