Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Leif Zern belönas

Leif Zern, teaterkritiker i Dagens Nyheter, belönas med årets, eller rättare 2004 års, Björn Nilsson-pris, utdelat av Expressens kulturredaktion. "Leif Zern är det självklara svaret på frågan vad en kritiker är och bör vara", skriver juryn i motiveringen till priset.
Leif Zern började en gång i tiden skriva teaterkritik i studenttidningen Ergo i Uppsala. Därifrån värvades han till Upsala Nya Tidning och flyttade 1964 över sitt skrivande till hemstaden när han blev kritiker i Stockholms-Tidningen. Den tiden blev kort, då tidningen lades ned, och Zern gick över till DN. Med ett avbrott som kulturchef på Expressen 1983 1994 har han sedan fortsatt som teaterkritiker i Dagens Nyheter.
Som sådan är han aktad för sin stilistiska elegans, sin intellektuella hållning och sin syn på teatern som en viktig sidoscen till samhället. Hans recensioner är alltid läsvärda, väl avvägda i sina omdömen om en uppsättning, alltid välformulerade i analysen. Elakheter är inte Zerns område, däremot en stringent hållning till vad som visas på teatern.
Vilket någon enstaka gång kan leda till smått rabalder. Som förra våren när Zern recenserade Dramatenchefen Staffan Valdemar Holms uppsättning av Harry Martinsons "Tre knivar från Vej" och fick ett hatfyllt e-brev som svar från teaterchefen. Vilket ledde till en debatt, inte om Zerns kritik men om en teaterchefs uppträdande mot kritiker.
Vid sidan av dagskritiken har Zern skrivit böcker, bland annat om Shakespeare, nu senast en snart utkommande bok om den norske dramatikern Jon Fosse.Under en period verkade han också som dramaturg vid Stockholms stadsteater och är gift med Anita Dahl, skådespelerska vid Uppsala stadsteater.
Björn Nilsson- priset delas ut sedan 1994 och är uppkallat efter Expressens smått legendariske kulturmedarbetare Björn Nilsson, förste mottagare av priset.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy