Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Sista rutten med mjölkbussen Skvadern gick i går

De flesta mjölkbussar försvann redan på 70-talet. I går stannade även Holmbussen. Den kombinerade buss- och mjölkskjutsens tid är över.

Den är imponerande bred med lila ränder i olika nyanser målade på sidan. \"Ola Westerlund\" står det med snirkliga bokstäver framtill. Om man inte visste att det var en skvader, alltså en mjölkbuss, så skulle man kunna tro att det var ett band på turné som höll till i det färgglada fordonet. Inuti finns sittplatser för 20 personer och den ser ut precis som en halv buss invändigt.
Bussen är 18 år gammal. Att köpa en ny skulle gå på fyra miljoner kronor, säger chaufför Ola Westerlund som för sista gången har stannat till på mjölkbonden Kjell Jonssons gård i Nedansjö.
Där ska nu mjölken tankas in i bussen. Hela 5205 liter strömmar genom slangen innan det är dags att åka vidare. Turen går mellan Holmsjön och Sundsvall.
Ola Westerlund har kört buss i 36 år men nu har utvecklingen hunnit ikapp honom. Bussen lever inte upp till miljökraven och bönderna blir allt färre.
Jag har haft 26 bönder att hämta mjölk hos som mest. Nu är bara tre kvar och en av dem ska sluta, säger han.
Andra halvan av bussen upptas av en stor tanker där mjölken förvaras. Bakom den arbetande maksinen står i dag en vit tårtkartong med ett band knuten till en rosett. Inne i bussen har den första kartongen redan öppnats och det bjuds på kaffe och tårta.
Ola Westerlund har passerat 60 år , men ännu tänker han inte slå sig till ro.
På fredag börjar jag köra samma tur med en mindre buss, säger han glatt.
Men han tycker att det är tråkigt att utvecklingen går åt fel håll. Hans buss gör mer än att bara hämta mjölk.
Jag har fixat med grejer och levererat saker mellan gårdarna, säger han.
Den unika mjölkbussen kommer förmodligen att hamna på museum. Bussälskare har bett honom att bevara den för eftervärlden.

Annons

(Ola Westerlund) I de moderna tankbilarna sker hämtningen digitalt. Skvadern är 18 år gammal och har inte de finesserna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan