Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Tredubbling av apatiska barn i Sundsvall

På tre månader har de apatiska barnen tredubblats i Sundsvall. Under maj och juni tog asylhälsovården emot åtta nya fall. — Det är förfärligt att barn ska behöva hamna i sådana här situationer, säger Ann-Christine Andersson, barnpsykolog i asylteamet.

I början av maj lades åttaåriga Arsija Ramadani in på sjukhuset. Sedan dess matas hon med sond och är okontaktbar. Arsija är ett av åtta helt nya fall av apatiska barn i Sundsvall.

Annons

En apatisk asylsökande pojke från Uzbekistan och hans familj får stanna i Sverige. Regeringens beslut kom i förrgår och ses delvis som vägledande.
I Sundsvall är frågan hetare än någonsin. Sedan i maj har antalet apatiska barn ökat från fyra till tolv. Gemensamt för barnen är att de sondmatas och har tappat många funktioner. De svarar inte på frågor och reagerar inte på omgivningen eller om man tar i dem.
Några har gått väldigt djupt ner i sin depression och befunnit sig i det tillståndet i ett halvår. Vi vet heller inte vad det innebär för framtiden, säger Ann-Christine Andersson.
För två veckor sedan berättade ST om ett av de yngsta barnen som insjuknat i Sundsvall. Arsija Ramadani är åtta år och okontaktbar. Hon sitter i rullstol och har en sond i näsan. Hon har varit knuten till psykiatrin i flera år och för varje negativt besked från Utlänningsnämnden har hon blivit allt sämre.
De apatiska barnen i Sundsvall är samtliga mellan åtta och femton år gamla. De bor antingen hemma hos sina familjer eller på behandlingshem. Många är det äldsta syskonet i sin familj.
Man kan fundera över vad det är som påverkar. Om hopplösheten är så stor så att de hamnar i det här, säger Ann-Christine Andersson.
Själv tror hon att förklaringen är väldigt komplex. Den svenska asylpolitiken och familjernas historia påverkar med all säkerhet. Många av de representerade familjerna kommer från före detta Sovjet eller forna Jugoslavien.
Ann-Christine Andersson tror inte att föräldrar uppmanar sina barn till att avskärma och svälta sig.
Men det kan finnas andra subtila mekanismer som gör att barn tar på sig ansvaret för familjens öde. Äldre syskon tar också generellt på sig mycket ansvar, säger hon.
Barnen och deras anhöriga behöver mycket hjälp både från sjukvården och socialtjänsten.
Fallet med den uzbekiske pojken som fått uppehållstillstånd betyder inte att alla apatiska barn får stanna i Sverige varje fall ska bedömas individuellt.
Men regeringens beslut säkerställer att de sjukaste barnen kommer att få stanna i Sverige, sade migrationsminister Barbro Holmberg på torsdagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy