Annons

Annons

Annons

Annons

De mest utsatta

BOK Johan Lundberg: Another day of life in Romanipen (Journal)

Unga romer: med kraft och glädje.

Annons

Leila är 12 år och bor alldeles intill en soptipp i Tirana, Albanien. Där arbetar hon hela dagarna med att leta efter skräp som går att återvinna. Det händer att hon hittar en gammal lärobok, men det är det närmaste hon kommer skola och undervisning. För Leila är rom, hon tillhör Europas mest utsatta och förföljda folkgrupp sedan århundraden tillbaka.
Bilderna på henne ingår i fotograf Johan Lundbergs bok Another day of life in Romanipen där han med skärpa visar att de villkor romerna lever under fortfarande är undermåliga. Boken är ett slags fotografisk dagbok i svartvitt från resor han gjort kors och tvärs på Balkan under två års tid. Då besökte han romska samhällen i Albanien, Makedonien, Grekland, Serbien, Kosovo och Montenegro.
Han lyckades få kontakt med människorna mycket tack vare en ordbok på romani som han hade med sig. Så bytte han ord och fick vänner. Men trots att bilderna härrör från många olika länder formar de sig till ett enda Romerland. Ett land med stora sociala och ekonomiska problem, där invånarna lever avskilda från andra i särskilda bosättningar eller tältläger. Som om ingen vill befatta sig med dem. Landskapet är lerigt, vägarna grusiga och husen liknar mest skjul. Svärtan i bilderna är djup.
Det är en syn jag känner igen från Josef Koudelkas klassiska dokumentation -Gypsies - som han gjorde på 60-talet i dåvarande Tjeckoslovakien. Men sedan dess har mycket hänt. Kartan har ritats om, kommunismen fallit, nationalismen brett ut sig i hela Östeuropa och därmed har romernas situation förvärrats än mer. Med de etniska krigen kom romerna i kläm. Ett par utvikningsbilder visar upp ett dystert panorama från Kosovos största romska bostadsområde som blev totalt raserat. Kvar finns bara husens betongskelett och högar av bråte.
Tusentals människor tvingades att fly omedelbart. Ett tältläger blev deras nya hemvist där de försökt inrätta sig bland byltena. Än en gång ansatta och bortstötta.
Men trots knappa omständigheter och brist på fri- och rättigheter handlar Lundbergs berättelse inte om hopplöshet. Styrkan i redogörelsen är snarare att människorna inte framställs som offer. Istället lyfter han fram deras kraft och glädje och visar hur de månar om sin kultur, organiserar sig och kämpar för bättre villkor. Vår exotiska, fördomsfulla syn på romer omsusad av folkloristisk mystik kommer ordentligt på skam.

Romers värld: en soptipp.

Annons

Annons

Till toppen av sidan