Annons

Annons

Annons

Annons

Dagens namn onsdag 14 juni

DAGENS NAMN - Håkan, Hakon
I MORGON - Margit, Margot
Håkan är ett nordiskt namn, troligen sammansatt av orden för "hög" och "ättling". Det hade sin absoluta höjdpunkt under 1950- och 60-talen och det finns nästan 54 000 män som heter så i Sverige, varav 27 000 har det som tilltalsnamn.
Det har sedan 2001 sällskap av Hakon, som var den formen som förekommer på runstenar. Så heter endast 210 svenskar, enligt senaste statistiken. Håkon, den norska formen, heter 216 män och sedan finns det numera 242 Hakan i svenska namnregistret.
Håkan placerades på den 14 juni för att hedra kyrkomannen Haquin Spegel. Före 1901 hade Elisa namnsdag just i dag. Elisa var ett mansnamn som bars av en profet omtalad i Bibelns kungaböcker.
Håkan Magnusson var yngste son till Magnus Eriksson och blev redan som treåring utsedd till kung i Norge 1343. Hans ambition var dock större än så och när han så småningom växte upp drog han i fält mot sin egen far och gjorde sig till svensk kung 1362.
In på scenen steg då Albrekt av Mecklenburg och utropade sig till svensk kung. Sverige hade därför under en period tre kungar; Magnus Eriksson, hans son Håkan och Albrekt. Den sistnämnde drog till slut längsta strået och blev ensam kung 1371.
Håkan Magnusson var gift med Valdemar Atterdags dotter Margareta. Hon skulle så småningom komma att regera över alla de nordiska länderna.
I USA är det Flaggans dag, till minne av president John Adams förslag från 1796 om hur Stjärnbaneret skulle se ut. Det är helgdag i delstaten Pennsylvania.
-
Annons

Håka Blusi, greenkeeper, Njurunda

Annons

Annons

Till toppen av sidan