Annons

Annons

Annons

Mitt-Plagg gör sjukhuskläder i Bosnien

\"Vi har direktkontakt med tillverkaren utan mellanhänder\" Kunderna finns i hela Sverige, tillverkningen sker i Bosnien och logistiken sköts från Hjo i Västergötland. Men de tre spindlarna i nätet sitter i Sundsvall, på företaget Mitt-Plagg. I fjol sålde de 300 000 arbetsplagg till den svenska sjukvården.

Företagets ägare Lars-Gösta Gustafson tycker att det hela fungerar utmärkt och får medhåll av Enes Krusko och sin dotter Lisa Johansson.
Vi har total kontroll över logistiken och en avgörande fördel i att ha direktkontakt med tillverkaren, utan några mellanhänder, förklarar Lars-Gösta Gustafson.
Han tog över företaget redan 1982. Då låg företaget i Ljungaverk. I mitten av 1980-talet hade de 25 sömmerskor.
Men konkurrensen gjorde att han några år senare började lägga ut legojobb till Polen.
Verksamheten flyttades till in till Sundsvall, fortfarande med dussintalet anställda sömmerskor. Men så småningom upphörde produktionen, Polen tog över helt.
Många aktörer i branschen slogs också ut under 90-talet. I Sverige finns nu bara en handfull legoproducerande företag kvar.
Nu finns våra konkurrenter inte bara i Sverige och Europa, vi slåss även mot storföretag från Kina och övriga Asien, säger Lars-Gösta Gustafson.
För nästan tio år sedan lärde han känna bosniern Enes Kusko.
Priser och löner hade stigit i Polen, inte minst för att de knackade på dörren till EU.
Enes Krusko fick därför åka till Bosnien för att hitta en bra tillverkare.
Jag åkte till ett område norr om Sarajevo där det funnits stora textilfabriker före kriget. Där träffade jag en duktig textilingenjör, Ferid Ajan.
Tillverkningen flyttades dit ner. Ajan och hans fru startade det nya företaget Bositex, en egen fabrik med 40 anställda som har Mitt-Plagg som helt dominerande kund.
Det personliga mötet var avgörande, konstaterar Lars-Gösta Gustafson.
Att Enes Krusko talar språket var förstås också en mycket viktig faktor. Han hade dessutom arbetat med tullhantering i Bosnien, även det en fördel. Han håller nu daglig kontakt med Bositex.
Kunderna har nämligen många olika önskemål kring klädernas utformning, utseende och detaljer.
Enes Krusko och Lisa Johansson förhandlar också fram inköpen när det gäller tyg, knappar, mönster och etiketter till kläderna.
Vi köper väv från flera håll: Tyskland, England, Holland, Italien, Pakistan och från Borås Wäfveri, fast den tillverkas ju i Estland, säger Lars-Gösta Gustafson.
Inköpen samlas i ett magasin i Hjo och var annan eller var tredje vecka går en lastbil med material för 10 000 15 000 plagg ner till Bosnien. Materialet är i regel till flera olika ordrar, vilket kräver noggranna specifikationer för varje order. Lastbilen tar sedan med sig färdiga plagg hem.
Hittills i år har företaget sålt 140 000 plagg.
Men första kvartalet var väldigt bra, så vi kommer inte alls att nå upp till fjolårets fantastiskt fina siffror. Då omsatte vi 16 miljoner kronor, säger Lars-Gösta Gustafson.
Han är stolt över att tillverkaren Bositex är certifierat enligt ISO 2002.
De anställdas löner är normala för området, men de får ut lönen i tid. De har även gratis busstransport till och från arbetet och gratis lunch i företagsrestaurangen. Så det går att hitta andra sätt att belöna de anställda, menar Lars-Gösta Gustafson.

Annons

Annons

De klär sjukvårdspersonalen. Lisa Johansson, Enes Krusko och Lars-Gösta Gustafson på Mitt-Plagg i Sundsvall gör kläder till många sjukhus runt om i landet.

Lars-Gösta Gustafson, vd och ägare av Mitt-Plagg.

På företaget Bositex i Bosnien sys Mitt-Plaggs kläder. Företaget har 40 anställda, varav 34 sömmerskor. Mitt-Plaggs Enes Krusko är själv bosnier och har daglig kontakt med Bositex.Foto: Mitt-Plagg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan