Annons

Annons

Annons

Annons

Dollarstores vd Peter Ahlberg lämnar över ansvaret till sin far

Ett alltför högt tempo i alltför många år har nu gjort att Dollarstores grundare och vd Peter Ahlberg kliver av sitt uppdrag. – Jag är ingen företagsledare. Jag är entreprenör med alltför höga krav, säger han.

– Jag bedövade mig i många år. Det kändes som att jag skulle kräkas, men var ändå tvingad att gå in i skiten.Så beskriver Peter Ahlberg delvis sitt jobb som vd på Dollarstore som han startade 1994.

Annons

Peter Ahlberg från Timrå kommer till en början att vara ledig ett år. Under den tiden ska hans far, driftschefen Yngve Karlsson, kliva in som vd.
Det är fruktansvärt svårt att släppa taget. Dollarstore är som mitt barn, fortfarande i bäbisstadiet. Det är klart att jag kommer att hålla koll på hur de sköter om henne, säger Peter Ahlberg som ändå känner trygghet i att det är hans far som, från och med i måndags, övertog ansvaret för lågpriskedjan.
Peter Ahlberg öppnade den första butiken i Söderhamn för snart tio år sedan, efter att ha drivit grossiströrelse från 1994. Efter det har ytterligare 18 butiker invigts med strategiskt genomtänkt planering för att stärka varumärket i norrland innan butikskedjan lanseras söderut.
För tre år sedan började dock Peter Ahlberg att må dåligt. Pressen han la på sig själv blev för hård och livet vid sidan av arbetet existerade knappt. Omgivningen varnade honom för att han höll på att arbeta ihjäl sig, men han lyssnade inte.
Om man inte själv har varit där är det svårt att förstå hur man bedövar sig. Man slår bort alla sina försvarsmekanismer och omgivningen lider. Ändå fortsätter man att accelerera och vill hela tiden prestera mera. Sedan började livet rasa runt omkring, säger han.
Det var dags att sätta stopp och ingen i ledningen höjde på ögonbrynen när han gav sitt besked. Alla visste hur han mådde efter att ha börjat sina arbetsdagar vid fyra-tiden för att sedan ha ett finger med i varje led tills sent in på kvällen.
Jag fick tillslut social fobi. Jag kunde vara i mitt esse när jag satt i förhandlingar, men när jag skulle vara med på mina barns föräldramöten, så satt jag som paralyserad.
Peter Ahlberg har nu som mål att under året återfå balansen i livet, trots skilsmässa, separationer och ett ständigt växande bolag.

Till toppen av sidan