Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ur hand i mun

Finansministern i den borgerliga regeringen 1991-1994, Anne Wibble (fp), uttryckte en gång att alla borde ha en årslön på banken. Det är en fin vision, dock väldigt långt ifrån hur verkligheten ser ut. Snarare är det så att många knappt har några besparingar alls och närmast lever ur hand i mun. En oförutsedd utgift på några tusenlappar, låt säga att ett kylskåp går sönder eller att bilen brakar ihop, är för många svår att klara av utan att låna pengar.
I går aviserade riksbanken att den höjer räntan med 0,25 procentenheter och att två ytterligare höjningar är att vänta under året. Det fick kvällstidningarnas nätupplagor att lyfta fram personer som nu tvingas flytta från hus och hem. Det är naturligtvis hemskt med dessa personliga tragedier, men minst lika hemskt är att så många uppenbarligen är dåligt rustade för oförutsedda utgifter eller höjda boendekostnader.
Ansvaret faller naturligtvis tungt på den enskilde som ibland kanske bor lite dyrare än vad man egentligen har råd med, men också på banker som lånar ut pengar när de ser att ekonomiska beräkningarna är glädjekalkyler som inte går ihop ens med den minsta höjning av räntan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy