Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Studsar säkrare

Allt färre skadar sig i olyckor med studsmattor. Skyddsnät har blivit vanligare och det märks på sjukhuset

Mitt intryck är att vi inte har lika många skador som tidigare, säger Thomas Wikström på Sundsvalls sjukhus.
Olyckorna med studsmattor har ökat i takt med populariteten.
Men nu verkar det som om trenden har börjat vända. Fler och fler har blivit medvetna om riskerna och skaffat skyddsnät.
Tittar jag upp här från vårt hus så står det ju studsmattor på varje tomt, och alla har skyddsnät, säger Åsa Blomquist som bor på Norra Mårtensbacken.
Hon har två söner, tolv och nio år gamla, som liksom många andra barn gillar att hoppa. I fjol hade de inget skyddsnät, men det skaffade familjen inför årets säsong.
Och det är de inte ensamma om. På sjukhuset i Sundsvall märker man att allt fler hoppar allt säkrare.
Ja, det verkar så. Vi har inte samma antal olyckor i år, och de jag har varit i kontakt med har ändå påtalat att man har införskaffat skyddsnät, säger Thomas Wikström som är biträdande chef på ortopedin.
Men skyddsnätet är ingen garanti för att hopparna aldrig skadar sig. Det kommer fortfarande in skadade till sjukhuset och de har till exempel gjort sig illa när de har kolliderat med varandra.
Man har hoppat flera samtidigt och landat på varandra. Skyddsnätet är i sig ingen garanti för att det inte händer något. Man ska inte vara flera, säger Thomas Wikström.
Men som förälder kan det vara svårt ställa sådana krav.
Det är ju så att barn tycker att det är roligt att hoppa flera tillsammans. Det är svårt att införa en sådan regel \"ni får bara hoppa en och en\", säger Åsa Blomquist.
Som med alla olyckor gäller det att ha koll på försäkringen. En enkel hemförsäkring täcker normalt inte personskador, utan det krävs någon form av komplement. Ofta kan man skaffa en tilläggsförsäkring eller en separat olycksfallsförsäkring.
Vi brukar ofta upplysa om dem när vi hör att folk har skaffat studsmatta, säger Daniella Kopelman, kommunikatör på Trygg-Hansa.
Men det bästa är ju att förebygga olyckorna. Och sjukhusets tips är lika självklart som viktigt.
Fortsätt använda skyddsnät. Jag har hört att det är obligatoriskt i Norge och jag tycker vi borde ha samma sak här, säger ortopedichef Thomas Wikström.
Använd skyddsnät runt studsmattan.
Hoppa inte många på en gång.
Om flera hoppar samtidigt, se till att de är ungefär jämnstora. Tyngden av en större person kan få en mindre att studsa ut.

Annons

Annons

Gustaf Blomquist med grannarna Amanda och Joel Ericson studsar säkrare tack vare ett skyddsnät.

Åsa Blomquist har skaffat ett skyddsnät till sina barns studsmatta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan