Annons

Annons

Annons

Pelé tillbaka på lyckoarenan

Bollbehandlingen är det väl si och så med nuförtiden. Men Pelés karisma består.
Femtio år efter VM-guldet 1958 höll tidernas kanske främste fotbollsspelare show på Råsunda.

Pelé kom till Stockholm för att närvara vid måndagskvällens fotbollsgala. Tidigare på dagen var han på Råsunda, VM-finalarenan 1958. Tillsammans med flera spelare ur det svenska VM-laget 1958, som Kurt Hamrin, Agne Simonsson, Bengt ”Julle” Gustavsson och Reino Börjesson, klev han ut på den gräsmatta som hunnit klippas och bytas ett otal gånger sedan han som 17-åring blev en världskändis med sina två mål i finalen.

– Vi var båda yngst i våra lag och vi gjorde båda mål i finalen. Inga jämförelser i övrigt, som Agne Simonsson påpekade.

Simonsson fick också en strålande karriär, men den bleknade förstås bredvid Pelés.

– VM-guldet i Sverige öppnade dörren till världen till oss. Mitt namn och Brasiliens namn hamnade på kartan, sade Pelé.

Annons

– Det var ett stort ögonblick. Jag var så lycklig och fick hälsa på kungen och allt. Men det var andra tider då. Jag fick vänta till dagen efter innan jag kunde ringa hem och berätta allt för min mamma.

Annons

Det är rojalistisk touch på Pelés besök 2008 också. På agendan finns ett besök hos drottning Silvia, som ju har brasilianskt påbrå.

– Det är en stor ära att få träffa henne. Vi träffades under OS i Peking och hon har en brasilianskt bror. Vi brukar prata om barnens framtid i vår värld när vi träffas.

– När jag gjorde mitt tusende mål så tillägnade jag det världens barn. Det hade börjat bli problem med våld och kriminalitet bland unga då.

Forna tiders fotbollskung var införstådd med att Zlatan Ibrahimovic skulle bli kungen på Fotbollsgalan. Men han var inte beredd att hissa honom till de högsta skyarna än.

– Alla vet vem som är bäst i Sverige, han är stor i Europa och i Inter. Han är snabb i tanken, har bra bollkontroll, en spelare som tar plats i vilket lag som helst, och han är väldigt bra just nu.

– Men ännu kan han inte jämföra sig med de allra bästa, som Kaka, Cristiano Ronaldo och Messi. Men kanske nästa år, vi får se.

Däremot tvekade han inte att utnämna Marta, Umeås brasilianska stjärna, till världens bästa damspelare.

– Utan tvekan. Nu är Marta bäst. Men hon och jag lika som fotbollsspelare? Nej, hon har mycket snyggare ben.

På frågan om han själv skulle kunna bli förbundskapten med tanke på utnämningen av Maradona i Argentina nyligen, konstaterade Pelé:

Annons

Annons

– Många bra spelare försöker bli tränare. Beckenbauer och Cruyff har väl vunnit. Men många misslyckas, Didi, Vava, Zito, sade Pelé och nämnde flera av sina forna landslagskollegor.

Brasiliens nuvarande förbundskapten Dunga nämnde Pelé inte i sammanhanget.

– Jag sa stora spelare. Dunga är en normal spelare. Men det är inte hans fel att Brasilien inte spelat bra på slutet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan