Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Sidensvansarna samlas för att söka föda i stan

Stora flockar med sidensvansar har under några kyliga dagar samlats centralt i Sundsvall.
I november/december hittar nämligen sidensvansar den föda som de gillar mest under den kalla årstiden, nämligen frukter från rönnbär, oxel och även enbär.

Gillar frukt OCH BÄR. Sidensvansar i stora flockar har plundrat rönn och oxel på bär från i Sundsvalls centrala delar.Foto: Hans-Göran Engström

Annons

Flera hundra sidensvansar har varit samlade längs Järnvägsgatan och på andra platser nära de centrala stadsdelarna.

De äter förtjust av de frukter som hänger kvar på trädens grenar och plockar även upp det som ramlat ner på backen.

Sidensvansen är en vacker fågel med silvergrå färg och med en karaktärisk tofs på hjässan. Arten har även kallats för snötupp.

Annons

Även om sidensvans nämnts 1577, så fanns det ingen anteckning om att arten fanns i Norden för 100 år sedan.

Annons

En ung fågelintresserad finländare gjorde i början av 1800-talet en genomgående efterforskning i nordligaste Lappland, men hittade ingen sidensvans. En annan forskare hittade den 11 juni 1856 en sidensvans i Lappland och det dröjde sedan inte länge förrän man hittade flera bon i Lappland. En belöning på 700 kronor utgick till de som hittade en enda kull av sidensvansar på 1800-talet.

Härstamningen är litet osäker. Vissa tror att arten kommer från Österrike, andra tror att den härstammar från Tyskland eller Danmark.

Det är nu en typiskt norrländsk fågel som trivs i skogslandskapet, men också rör sig nära de centrala delarna i tätorter.

Många sidensvansar flyttar söderut när det är dåligt med mat. I år har det varit gott om rönnbär på många platser i landet och det gynnar sidensvansen som älskar rönnbär. I Sundsvall finns också oxel som har bär som påminner om rönnbär, vilka också är omtyckt bland sidensvansar.

Ibland kan fåglarna bli ”fulla” av jäsande bär, vilket gör att de beter sig märkligt. Onyktra fåglar blir lätt byte för hökar och katter.

Under sommartiden är sidensvansen en insektsätare.

Den bygger sitt bo högt uppe i en gran eller tall. Den bygger ihop boet av lavar och mossa och klär in boet med dun, fjädrar och hår.

Periodvis, ungefär vart tionde år, samlas arten i mycket stora flockar som flyger fram. I flockar kan det vara tusentals fåglar. Förr togs detta som ett tecken på att en ”vargavinter” skulle drabba oss.


Kjell-Ove Cederqvist

kjellove.cederqvist@dagbladet.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan